Tribunalul a decis: Fostul primar Tudor Pendiuc rămâne la închisoare. Judecătoria Pitești era de acord cu eliberarea pentru că "regretă enorm"

Tribunalul a decis: Fostul primar Tudor Pendiuc rămâne la închisoare. Judecătoria Pitești era de acord cu eliberarea pentru că "regretă enorm"

Tudor Pendiuc, fost primar al Piteștiului, rămâne la închisoare.

Tribunalul Argeș a admis, joi, contestația procurorilor DNA și a desființat hotărârea de eliberare condiționată pronunțată de Judecătoria Pitești.

Tudor Pendiuc mai poate cere eliberarea condiţionată abia peste 6 luni, iar decizia este definitivă, scrie Libertatea.

Pendiuc a executat doar un an și două luni din pedeapsa de patru ani la care a fost condamnat în Dosarul Publitrans.

Cererea lui Pendiuc a fost admisă de instanţa de fond, iar în motivarea hotărârii judecătorul explică de ce acesta poate fi eliberat mai devreme, deși condamnarea ar urma să se împlinească abia pe 14 iunie 2026.

ADVERTISING

Libertatea a consultat motivarea hotărârii instanței de fond, pentru a vedea cum l-a convins Tudor Pendiuc pe judecător să-l elibereze mai devreme din pușcărie:

  • „Persoana condamnată, având ultimul cuvânt, arată că are foarte mari emoţii, a primit documentele depuse la dosar, recent, iar în data de 19.06.2024 este din nou propus pentru liberare obţinând alte 2 recompense, precizând că a avut un comportament corespunzător în penitenciar.
  • Urmează să împlinească 70 de ani, iar toată activitatea avută pe parcursul vieţii sale va fi umbrită de această condamnare pe care o regretă enorm.
  • De asemenea, la momentul la care va ajunge acasă va continua să poarte povara acestei pedepse, activitatea sa publică şi administrativă s-a încheiat de mult timp, iar în continuare se va ocupa de familie şi de creşterea celor 3 nepoţi.
  • Pentru toate aceste aspecte, solicită admiterea propunerii de liberare condiţionată”, se arată în motivarea hotărârii pe fond.
ADVERTISING

A fost condamnat la 4 ani de închisoare

Fostul primar al Piteştiului Tudor Pendiuc a fost condamnat definitiv, în 5 mai 2023, de Curtea de Apel Bucureşti, la 4 ani de închisoare cu executare.

El a fost judecat pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu achiziţia de autobuze pentru transportul public local.

În acelaşi dosar, fiica sa, Emanuela Pendiuc, a scăpat de o condamnare de 5 ani primită la instanţa de fond (achitată pentru spălare de bani, iar pentru complicitate la luare de mită faptele s-au prescris).

ADVERTISING

În schimb, Gheorghe Văsîi şi Constantin Scarlat (reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA) au primit câte 4 ani închisoare cu executare.

Ceilalţi inculpaţi din dosar au scăpat de condamnări, fie prin achitare, fie prin prescrierea faptelor. Aceştia primiseră la instanţa de fond pedepse între 4 şi 7 ani şi 8 luni închisoare.

Dosarul are legătură cu un contract de achiziţie a unor autobuze de către SC Publitrans 2000 SA, societate care asigură transportul public local în Piteşti, având ca acţionar unic Consiliul Local Piteşti.

Potrivit DNA, în strategia de dezvoltare durabilă a serviciului de transport public local de călători în Piteşti era prevăzut ca Publitrans să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, achiziţionate de Consiliul Local prin alocare de fonduri.

Anchetatorii susţin că fostul primar Tudor Pendiuc a făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între Publitrans şi societăţile private CNCD/Girexim Universal SA, în folosul celor două firme.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇