Explozie puternică urmată de incendiu la un magazin Dedeman din Botoșani. 15 persoane au ajuns la spital, patru sunt în stare gravă (Video)

Explozie puternică urmată de incendiu la un magazin Dedeman din Botoșani. 15 persoane au ajuns la spital, patru sunt în stare gravă (Video)

O explozie puternică, urmată de un incendiu, a izbucnit vineri dimineață la un magazin Dedeman din municipiul Botoșani. Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. 15 persoane au ajuns la spital cu arsuri.

Patru dintre răniţi sunt în stare gravă, doi fiind intubaţi. Majoritatea au arsuri în partea superioară a corpului.

110 persoane, angajați și clienți, s-au autoevacuat. Se pare că explozia a avut loc la centrala de gaz a magazinului.

Conducerea Dedeman a anunțat că în momentul deflagraţiei, o firmă externă autorizată desfăşura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului. Compania a precizat că magazinul Dedeman Botoşani respecta toate normele de siguranţă, având toate autorizaţiile şi avizele necesare din partea ISU.

Iată cele mai importante informații despre această explozie:

19:12 - Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au preluat ancheta penală în cazul exploziei de la magazinul Dedeman. Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Valeriu Chihaia, a declarat, pentru Agerpres, că în acest moment cercetările se desfăşoară sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă în formă agravată. Acesta admite că ancheta s-ar putea extinde şi pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

ADVERTISING

18:32 - Starea celor doi pacienţi care au fost aduşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este "critică, dar stabilă", a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa. Potrivit acestuia, cei doi pacienţi vor fi internaţi în unitatea de arşi după ce le-au fost efectuate toate investigaţiile.

17:32 - Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv), în urma exploziei de la Botoşani, 3 victime au fost transportate la Iaşi (2 cu elicopterul Black Hawk şi una pe cale terestră), 2 victime au fost transportate la Bucureşti (cu avionul), 2 victime au rămas în UPU Botoşani pentru supraveghere, iar 8 pacienţi au fost externaţi.

Trei pacienţi sunt trataţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" din Iaşi, doi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca şi alţi doi la Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani, la cerere.

15:43 - Starea victimelor:

  • Un bărbat de 41 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD Iaşi. Are arsuri pe o suprafaţă de 12 la sută, la nivelul capului, a toracelui şi la membrele superioare. Este conştient şi se află sub tratament pe timpul transportului. Va fi adus în UPU la Spitalul Sfântul Spiridon Iaşi, apoi va fi internat la Clinica de Chirurgie Plastică şi Arsuri.
  • Doi pacienţi sunt în stare critică, intubaţi orotraheal. Ei au fost preluați de elicopterul SMURD Bucureşti. Vor ajunge la Iaşi, de unde vor fi duși în Clinica de Chirurgie Plastică - Terapie Intensivă, unul având arsură pe 15 la sută din corp, celălalt 23 la sută cu afectarea căilor aeriene superioare. Sunt intubaţi, ventilaţi mecanic, sedaţi cu anestezie generală.
  • Doi pacienţi sunt internaţi în clinicile din Spitalul Botoşani.
ADVERTISING

14:50 - Conducerea Dedeman a anunțat că în momentul deflagraţiei, o firmă externă autorizată desfăşura lucrări la sistemul de alimentare cu gaz al magazinului.

„Autorităţile investighează circumstanţele în care aceste lucrări ar putea fi asociate cu producerea exploziei. De asemenea, subliniem faptul că magazinul Dedeman Botoşani respecta toate normele de siguranţă, având toate autorizaţiile şi avizele necesare din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Funcţionarea corectă a instalaţiilor de protecţie la incendiu a contribuit la limitarea proporţiilor acestui incident”, au transmis oficialii Dedeman.

Ei spun că prioritară în acest moment este asigurarea îngrijirii şi suportului pentru cei afectaţi.

„Prioritatea noastră este să ne asigurăm că toţi cei afectaţi de acest incident primesc îngrijirea şi suportul necesar. Colaborăm strâns cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a investiga şi stabili cauzele exacte ale exploziei şi vom reveni cu informaţii oficiale în momentul în care toate anchetele vor fi finalizate”, au mai transmis oficialii Dedeman.

14:50 - Numărul victimelor a ajuns la 15, potrivit directorului medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Botoşani, Ştefan Bercea. Una dintre victime este minoră.

ADVERTISING

"În cursul zilei de astăzi am fost anunţaţi de declanşarea Planului Alb Cod Roşu prin care iniţial au fost opt victime anunţate, ulterior s-au prezentat în cadrul spitalului 15 victime, 14 adulţi şi un minor.

Trei dintre cele 15 victime au plecat spre centre universitare, unul la Iaşi şi doi la Bucureşti, patru au rămas internaţi în cadrul spitalului, doi în cadrul Secţiei ATI şi doi în cadrul Secţiei Chirurgie plastică, iar cinci pacienţi au fost lăsaţi să plece la domiciliu pentru că prezentau leziuni uşoare. În prezent, în spital mai sunt trei pacienţi, un minor şi doi adulţi în supraveghere", a afirmat Ştefan Bercea.

14:00 - Ministerul Sănătăţii anunţă că patru dintre răniţi sunt în stare gravă, doi fiind intubaţi. Majoritatea răniţilor au arsuri în partea superioară a corpului. Două victime sunt duse la Iaşi, alte două fiind transportate la Bucureşti.

12:45 - IGSU anunță că nu există persoane surprinse sub dărâmături. ”În urma misiunilor de căutare, salvatorii nu au identificat alte persoane surprinse. Planul Roşu a fost dezactivat începând cu ora 12:30. Bilanţul final 13 victime”, a transmis ISU Botoşani.

Victimele din incident sunt zece bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 32 şi 63 de ani.

”Este vorba de 13 victime, 12 salvate de echipajele de pompieri, una s-a prezentat singură în UPU SMURD. Un bărbat a fost intubat, ventilat mecanic. A fost preluat de elicopterul SMURD şi transportat la un spital de arşi din ţară”, a transmis ISU Botoşani. Celelalte victime prezintă arsuri si traumatisme.

12:10 - Patru persoane sunt în stare gravă, informează Digi24. Potrivit informațiilor de până acum, cinci dintre răniți sunt angajați, iar opt sunt clienți ai magazinului.

11:51 - Autorităţile anunţă că pentru una dintre victime a fost solicitat elicopterul SMURD. ”Elicopterul SMURD Black Hawk urmează să decoleze de la Bucureşti spre Botoşani”, a transmis IGSU.

11:45 - ISU Botoşani anunţă că încă o victimă, a 13-a, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului.

11:40 - Cele 12 victime ar fi patru angajaţi şi opt clienţi ai magazinului, potrivit Antena3.

11:25 - Două elicoptere SMURD de la Iași și Galați au fost trimise în Botoșani.

”Au fost mobilizate două elicoptere pe lângă echipajele terestre de la ambulanţa şi de la SMURD Botoşani, elicopterul de la Iaşi şi elicopterul de la Galaţi. În acelaşi timp, la Bucureşti, sunt puse pe stand-by un avion medicalizat şi un elicopter Black Hawk cu capacitate de transport de patru persoane în cazul în care va trebui să fie cineva transportat către Bucureşti. La acest moment, cel puţin una din persoanele care au fost rănite va pleca la Iaşi cu elicopterul, iar situaţia este în dinamică”, a declarat Arafat.

11:20 - 12 victime au fost transportate la spital, dintre care o persoană este în stare gravă, intubată.

11:05 - Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat, la Antena 3, că una dintre victime va fi transportată la Iași. Acesta a confirmat că bilanțul oficial este de 10 răniți și că nu există decese, până în acest moment. Explozia a avut loc la centrala de gaz a magazinului, susține acesta. 110 persoane, angajați și clienți, s-au autoevacuat, a mai precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

😲

🚨UPDATE Actualizare date: 12 victime transportate la spital, dintre care 1 persoană în stare gravă, intubată.Elicopterul SMURD Black Hawk din București urmează să decoleze spre Botoșani.De asemenea, elicopterul din Galați, după predarea unui pacient, va începe deplasarea spre Botoșani.***În urmă cu puțin timp, a avut loc o explozie urmată de incendiu la un magazin de bricolaj din municipiul Botoșani, județul Botoșani. Până la acest moment, 10 persoane au fost rănite și primesc îngriji medicale, iar alte 110 persoane, angajați și clienți, s-au autoevacuat.De asemenea, au fost constituite echipe de căutare salvare, care verifică dacă există și alte persoane rămase blocate.Având în vedere numărul persoanelor implicate, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție.Pentru eficientizarea misiunii de răspuns, la fața locului, au fost alocate mai multe echipaje de intervenție ale ISU, IGAv și Serviciului Județean de Ambulanță.Totodată, având în vedere amploarea situației de urgență, elicopterul SMURD de la Iași a fost trimis în zona, iar avionul SMURD este în așteptare pregătit să intervină.Misiunea este în dinamică.Explozie și incendiu la un magazin de materiale de construcții din BotoșaniO explozie urmată de un incendiu a avut loc astăzi într-un magazin de materiale de construcții situat la intrarea în municipiul Botoșani, dinspre Suceava. Incidentul s-a produs cu puțin timp în urmă, iar la fața locului s-au deplasat de urgență 12 echipaje din cadrul Detașamentului Botoșani, cu patru autospeciale de stingere, trei ambulanțe SMURD și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță.Potrivit primelor informații, șapte persoane au fost rănite și primesc îngrijiri medicale. Alte 30 de persoane au reușit să iasă singure din magazin. Echipele de intervenție continuă căutările pentru a identifica alte persoane care ar fi putut fi surprinse în interiorul clădirii și depun eforturi pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor acestuia.În urma incidentului, autoritățile au activat Planul Roșu de intervenție pentru a gestiona situația de urgență.

Publicată de Alo,Iasi pe Vineri, 7 iunie 2024

10:50 - Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a declarat, la Antena 3, că zece persoane au ajuns la spital, cu arsuri. Operațiunile de căutare și salvare continuă.

”Victimele au fost transportate la spital, conștiente, cu arsuri de gradul 2 și 3 pe corp. Înțeleg că a fost o defecțiune la rețeaua cu alimentare cu gaze din interiorul magazinului. Despre victime înțeleg că sunt angajați, pentru că explozia s-a produs în zona de birouri”, a declarat primarul.

Explozie în Dedeman Botoșani. A FOST ACTIVAT PLANUL ROȘU DE INTERVENȚIE / VIDEO https://btonline.ro/explozie-in-dedeman-botosani-video/

Publicată de Sauciuc Răzvan pe Vineri, 7 iunie 2024

INFOBT.RO Explozie la magazinul Dedeman Botoșani

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi anunţă că traficul este îngreunat pe DN 29 la ieşire din Botoşani spre Suceava pentru a permite intervenţia echipajelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇