Exclusiv Secretele din trecutul procurorului general și misterul unui vot singular. “Am fost dezbrăcat de Alex Florența” - documente

<span style="color:#990000;">Exclusiv</span> Secretele din trecutul procurorului general și misterul unui vot singular. “Am fost dezbrăcat de Alex Florența” - documente

Procurorul general al României, Alex Florența, este singurul magistrat care a susținut numirea la șefia secției I DNA a unui procuror cu aviz negativ strivitor din partea CSM și respins de două ori de comisia de interviu de la Ministerul Justiției.

Alex Florența i-a dat Mihaielei Moraru Iorga singurul vot pozitiv în secția de procurori și i-a recomandat ministrului Justiției să o propună președintelui spre numire.

Ce l-a făcut pe procurorul general Alex Florența să fie singur împotriva tuturor de partea unui procuror extrem de controversat? Posibil o evaluare profesională diferită, dar sunt date și că drumurile lor s-ar mai fi intersectat din alte poziții.

Dosarul de la sertar: “Am fost dezbrăcat de Alex Florența”

În 2019 era deschis la SIIJ dosarul cu numărul 780/P/2019 la sesizarea făcută de Dragan Ilin, care îi acuza de cercetare abuzivă pe Alex Florența – procuror șef DIICOT Timișoara și pe Mihai Șandor- procuror DIICOT.

Ce anume a reclamat la SIIJ, Dragan Ilin a explicat sub jurământ în fața judecătorului în alt proces:

Am fost chemat la Parchet și i-am spus procurorului că nu ştiu nimic și am fost îndrumat să mă gândesc la o poveste frumoasă, să facem un grup frumos, se poate vedea și pe înregistrări.

ADVERTISING

Nu aveam încredere în domnul procuror și în alți colegi de-ai lui. Mi-au fabricat un dosar. Am fost dezbrăcat de către domnul Alex Florența, șef DIICOT, să dau declarații nefavorabile despre Lucian Boncu, să predau o parte din înregistrări, să nu mă mai pot folosi de ele în mediul public”.

Dragan Ilin este un personaj, la rândul său, controversat. Fost polițist timișorean, acuzat de colaborare cu mafia locală, cercetat în mai multe dosare. Dacă și de ce anume este sau nu vinovat va decide justiția. Dar abuzul în anchetă este intolerabil și pedepsit de lege, indiferent de persoana celui anchetat și acuzațiile care îi sunt aduse.

A fost  trimis în judecată de DIICOT pentru acces ilegal  la o bază de date, divulgare de informații și favorizarea făptuitorului. Alte acuzații au fost clasate.

poza-1

Dosarul 780/P/2019 a fost repartizat la SIIJ procurorului Mihaiela Moraru Iorga, conform precizării lui Drăgan Ilin pentru SpotMedia.ro și mai multor surse judiciare convergente.

La solicitarea expresă a SpotMedia.ro, PÎCCJ nu a infirmat că dna Moraru Iorga este procurorul care anchetează dacă actualul procuror general a comis sau nu o cercetare abuzivă la DIICOT Timișoara.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe 21 februarie 2020, Dragan Ilin a depus la dosarul 780/P/2019 mai multe înregistrări cu procurorii Șandor și Florența, înregistrări despre care susține că ar reda cercetarea abuzivă la care a fost supus. Procesul verbal de preluare a probelor a fost semnat de comisarul-șef Stan George Călin, polițist judiciar la SIIJ.

poza-2

Existența dosarului de la SIIJ, circumstanțele în care au fost făcute înregistrările și depunerea lor la dosar sunt confirmate de chiar rechizitoriul DIICOT de trimitere în judecată a lui Dragan Ilin:

Ilin Dragan a înregistrat clandestin conținutul audierii ce a avut loc în biroul procurorului DIICOT, cu un dispozitiv mascat pe care l-a avut asupra sa, după care a prezentat această înregistrare (...). Ulterior, aceste înregistrări au constituit baza formulării unei sesizări la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție”.

Potrivit lui Dragan Ilin, în dosarul cercetării abuzive ar fi fost audiați un martor și procurorul Mihai Șandor. La solicitarea SpotMedia.ro, procurorul Florența a declarat că nu a fost audiat în cauză și că nu are nicio calitate procesuală în dosar.

ADVERTISING

În 2022, SIIJ a fost desființat, iar procurorul Mihaiela Moraru Iorga și dosarul cercetării abuzive faţă de Alex Florența (mutat între timp la București pe o funcție, inițial, inferioară) au trecut la SUPC din cadrul PÎCCJ, secție al cărei procuror șef adjunct era actualul șef DNA, Marius Voineag.

Conform comunicării semnate de șefa SUPC din 2022, Denisa Cristodor, dosarul 780/P/2019 de la SIIJ a devenit la SUPC dosarul 1636/P/2022.

poza-3

Dragan Ilin nu a mai primit nicio comunicare despre eventuala schimbare a procurorului de caz, dar nici despre mersul dosarului.

Am cerut PÎCCJ, în baza Legii 544, să îmi precizeze care este stadiul dosarului 780/P/2019. Pentru prima dată de când fac asemenea solicitări structurilor de parchet, am fost refuzată și informațiile privind stadiul unui dosar sunt considerate secrete. Rămâne de văzut dacă instanța de judecată va avea aceeași opinie.

poza-4

Este oricum de remarcat că, brusc, practica de comunicare PÎCCJ a fost modificată, fără nicio schimbare legislativă sau de practică din partea CSM, tocmai când în discuție este un dosar care are legătură cu procurorul general.

Susținătorii din presă ai procurorului Florența afirmă, invocând  rechizitoriul lui Dragan Ilin, că scopul dosarului de la SIIJ ar fi fost „intimidarea procurorilor de caz în continuarea investigării cu eficiență a activităților infracționale desfășurate de acești inculpați”.  Deci ar fi vorba despre o înscenare.

Este posibil să fie așa și este exact ceea ce ar fi trebuit să stabilească ancheta începută în urmă cu aproape 5 ani. Cu atât mai mult, dacă ar fi o înscenare, de ce dosarul lui Alex Florența nu a fost clasat în 5 ani?

De ce nici până azi, potrivit propriei precizări în scris, procurorul Florența nu a fost audiat în acest dosar? (Menționez că înainte de redactarea acestui text am purtat o discuție cu procurorul general Alex Florența cu privire la aspectele prezentate. Conținutul acesteia rămâne confidențial, la solicitarea expresă a domniei sale).

Fapt este că din 2019 dosarul în care procurorul general al României este acuzat de cercetare abuzivă a stat, cu probele depuse și declarațiile consemnate, în fișetul procuroarei care a devenit șefa secției I DNA în cadrul unei proceduri în care singurul vot pozitiv pe care l-a primit într-o majoritate covârșitoare de respingeri a fost al procurorului general cu dosarul în fișet.

Mai mult, în comunicatul prin care anunță trimiterea propunerii dnei Moraru Iorga președintelui spre numirea în funcție, ministrul Justiției precizează că a luat decizia după consultări cu procurorul șef DNA și procurorul general Alex Florența.

Poate exista o legătură între susținere și dosarul cercetării abuzive?

Dosarul de la sertar al cămătarilor salvați și al vieților distruse

Mihaiela Iorga Moraru  a mai avut în instrumentare la SIIJ un dosar sensibil pentru dl Florența - 62/P/2018. Este vorba despre despre cel care-l are ca protagonist pe același Mihai Șandor, mâna dreaptă la DIICOT Timișoara a actualului procuror general.

SIIJ a fost sesizat cu privire la suspiciuni de corupție în legătură cu clasarea dosarului “cămătarilor”, cu un prejudiciu de peste 2 milioane de euro. Clasarea dispusă de procurorul Mihai Șandor a fost confirmata de Alex Florența, ca procuror șef al DIICOT, și a scăpat interlopi celebri din Timișoara.

În presa locala (mai multe aici) au apărut detalii despre probele de la dosar și chiar înregistrări cu procurorul Șandor.

Ca urmare a clasării decisă de procurorul Șandor și confirmată de procurorul, acum general, Florența, sute de oameni au rămas fără case, unii au fost evacuați cu executor de către cămătari, unii au decedat. Casele astfel obținute au devenit garanții pentru împrumuturi uriașe la bănci. O imensă caracatiță care a distrus vieți, pe baza unei clasări.

Am cerut PÎCCJ informații și despre stadiul acestui dosar, însă răspunsul a fost același – refuz categoric. 

Și petenții se străduiesc să afle detalii despre evoluția lui, despre procurorul de caz,  inclusiv printr-o solicitare adresată în mai 2023 procurorului general, același procuror care confirma clasarea reclamată. Solicitarea  nr 673/31.05.2023  a rămas fără răspuns.

Ce știa Alex Florența

Deci când a votat pozitiv în CSM și când a consiliat-o pe dna Gorghiu să o propună președintelui spre numire pe dna Moraru Iorga, procurorul general Florența știa că:

  • dosarul în care el însuși este acuzat de cercetare abuziva zace în nelucrare. Dacă se știe nevinovat, nu ar fi trebuit să fie revoltat de metoda de lucru? Dacă se știe vinovat, se poate considera recunoscător/obligat?   
  • dosarul în care colegul său Mihai Șandor este acuzat pentru o clasare confirmată de el însuși zace în nelucrare de aproape 6 ani.
  • dna Moraru Iorga a încălcat drepturile fundamentale ale unui minor, fapt stabilit definitiv de ÎCCJ prin  Încheierea nr. 265/ 14 iulie 2020 (aici integral
  • pentru încălcarea comisă de Moraru Iorga, stabilită de ÎCCJ,  statul român este obligat de TMB la plata unor despăgubiri de 120 de mii de euro
  • avizul CSM covârșitor negativ, cu toate voturile împotrivă cu excepția propriului vot - (aici integral)
  • comisia de interviu covârșitor împotriva dnei Iorga Moraru, cu excepția factorului politic - ministru și secretari de stat.

Având în vedere cele de mai sus, care putea fi motivația votului pozitiv singular al dlui Florența? Procurorul general nu a dorit să-mi răspundă la această întrebare.

Dna Moraru Iorga pleacă șefă în DNA. Cele două dosare de interes pentru Alex Florența rămân la SUPC,  al cărui șef a fost numit un alt procuror controversat, Remus Popa, respins de CSM tot cu 5-1. Singurul vot favorabil fiind tot al procurorului general Florența, la fel ca recomandarea înaintării propunerii către președinte. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇