Evaziune de 10 milioane de lei în cinematografie. DIICOT cercetează 100 de persoane și firme, printre care Corneliu Porumboiu și Ada Solomon

Evaziune de 10 milioane de lei în cinematografie. DIICOT cercetează 100 de persoane și firme, printre care Corneliu Porumboiu și Ada Solomon

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au deschis un dosar în care sunt vizate 100 de persoane fizice și juridice din industria cinematografică din România.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii suspectează ”săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani”.

Autoritățile nu dau nume, însă surse judiciare citate de Agerpres spun că printre cei vizați sunt regizorul Corneliu Porumboiu şi producătorul de film Ada Solomon (Foto). Cei doi ar avea calitatea de suspecți în dosar, iar faptele sunt mai vechi, din perioada 2013 - 2015, şi au legătură cu finanţări obţinute de mai multe case de filme, printre care şi Castel Film.

Perioada corespunde cu cea din comunicatul DIICOT, care menționează că prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 9.970.344 de lei.

”În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2013-2015, mai multe societăți comerciale au înregistrat în contabilitate și au declarat fiscal mai multe achiziții de servicii și bunuri de la societăți comerciale ce aveau comportament specific societăților fantomă (nu funcționau la sediile sau punctele de lucru declarate, nu au putut fi identificați administratorii acestora, aceleași persoane aveau diferite calități în cadrul societăților, nu au depus sau au depus doar în parte declarațiile fiscale, aveau asociați persoane cetățeni străini ce nu au putut fi identificați pe teritoriul României etc).

O parte din membrii grupului infracțional figurau ca asociați sau administratori în cadrul mai multor societăți comerciale, dintre cele implicate în activitatea infracțională.

De asemenea, facturile emise și supuse controlului de către organele fiscale aveau același tipar, le lipseau mențiunile obligatorii legate de mijloace de transport sau delegat și vizau servicii care nu ar fi putut fi prestate în realitate de către societățile prestatoare”, se arată în comunicatul DIICOT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇