Fără închisoare pentru evaziune fiscală, dacă se achită prejudiciul. Legea a trecut iar de Parlament, după ce picase la CCR

Fără închisoare pentru evaziune fiscală, dacă se achită prejudiciul. Legea a trecut iar de Parlament, după ce picase la CCR

Persoanele inculpate pentru evaziune fiscală pot scăpa de închisoare, plătind doar o amendă, dacă prejudiciul este până la 100.000 de euro și dacă îl achită integral în cursul urmăririi penale sau al judecăţii.

Proiectul de lege inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu a fost adoptat azi de Camera Deputaților, decizională, informează Profit.ro.

”În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă.

ADVERTISING

Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda”, se arată în articolul 10, alin. (1) din lege.

De asemenea, legea mai prevede că, în cazul în care inculpații pentru evaziune fiscală plătesc și 20% în plus față de prejudiciul creat, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.

S-au înregistrat 195 voturi pentru, 72 împotrivă şi 19 abţineri.

USR a anunţat că strânge semnături pentru a ataca din nou legea la Curtea Constituţională, potrivit Agerpres.

ADVERTISING

"Proiectul îi avantajează pe toţi evazioniştii, inclusiv cei care fură milioane de euro. Vor avea cazierul curat. E o mizerie acest proiect. Vom contesta la CCR. Invit partidele să-şi pună semnătura pe contestaţia la CCR", a spus deputatul Stelian Ion.

Proiectul a fost declarat neconstituțional

Proiectul a fost adoptat de Parlament și la sfârșitul anului 2018, dar Curtea Constituțională a decis, în martie anul trecut, că este neconstituțional.

Astfel, CCR a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de 93 deputați aparținând Uniunii Salvați România, Partidului Național Liberal și Partidului Mișcarea Populară și a constatat ca dispozițiile articolului unic din Legea pentru modificarea și completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale sunt neconstituționale.

ADVERTISING

Însă în luna februarie proiectul de lege a fost adoptat din nou de senatori, dar fără modificări semnificative.

Inițial, proiectul propunea ca în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, care atrag condamnări la închisoare între 2 și 15 ani, cu posibilitatea majorării, să fie clasat dosarul de urmărire penală sau închisoarea cu executare să fie transformată în condamnare cu suspendare, dacă persoana urmărită penal sau condamnatul achită ori se angajează să acopere integral prejudiciul constatat.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇