Euronews publică mărturiile unor refugiați care susțin că au fost agresați de Poliția Română de Frontieră: I-au biciuit și le-au dat foc la haine!

Euronews publică mărturiile unor refugiați care susțin că au fost agresați de Poliția Română de Frontieră: I-au biciuit și le-au dat foc la haine!

Polițiștii de frontieră din România sunt acuzați de un ONG de violențe față de refugiații care ajung la graniță.

Euronews publică mai multe mărturii ale unor imigranți care susțin că au fost bătuți de forțele de ordine de la frontiera română.

Pe 19 august, șase sirieni și un egiptean au ajuns la un ONG din Belgrad. Căutând ajutor, ei au povestit personalului cum au fost bătuți și trimiși înapoi în Serbia de către grănicerii români.

Peste 40 de străini au fost scoși din țară sub escortă, cu interdicţie de a reveni timp de cinci ani

ADVERTISING

Unul dintre ei avea un picior amputat și susține că ofițerii români l-au bătut cu propriile lui cârje...

Un alt grup de migranți, care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra de migranți din Subotica, Serbia, a povestit o experiență similară. Detectați de camerele de supraveghere cu senzori termici în timp ce încercau să treacă granița cu România, aceștia au fost interceptați și ar fi fost abordați de gardieni în uniforme închise la culoare. Unul dintre gardieni - cel mai înalt, povestesc migranții - i-a bătut cu biciul!

ADVERTISING

Asta după ce deja fuseseră bătuți și de polițiștii ungari. Totuși, ei povestesc că nu au fost niciodată biciuți. Unul dintre refugiați a fost cât pe ce să își piardă un ochi.

Aceste mărturii sunt doar câteva dintre cele adunate de mai multe ONG-uri despre evenimentele care au loc la granița României. Toate au aceeași concluzie: Poliția de Frontieră Română, dar și forțele de ordine de la granițele altor țări prin care trec refugiați, folosesc violența împotriva imigranților.

Nu se știe câți refugiați sunt bătuți zilnic

Publicația notează că nu se știe numărul exact al refugiaților care ajung la graniță și sunt trimiși înapoi în Serbia. Un ONG din Serbia susține că e vorba despre cel puțin 50 de persoane zilnic. Altă organizație vorbește despre 400-600 de imigranți pe săptămână.

ADVERTISING

Potrivit unor surse, polițiștii folosesc cabluri și bastoane pentru a-i bate pe refugiați. Unii migranți sunt supuși la șocuri electrice, altora li se dă foc la haine sau sunt intimidați prin focuri de armă trase în gol.

Majoritatea vorbește însă despre îmbrăcămintea Poliției - agenții ar purta haine închise la culoare, negre, iar unii chiar au purtat măști de schi, ca să nu li se vadă fața.

Poliția neagă acuzațiile

Euronews notează că a și contactat Poliția de Frontieră a României, care neagă aceste acuzații.

Poliția a transmis că ”toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care traversează ilegal la frontieră sunt efectuate în conformitate cu legislația națională și internațională în vigoare, inclusiv cu respectarea drepturilor omului”.

În primele șapte luni ale anului 2020, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a anunțat că 1.823 de migranți au fost „găsiți la granița cu Serbia în timp ce încercau să intre ilegal în țară”.

Iată câteva poze publicate de ONG-ul din Serbia:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇