Rusia reprezintă o amenințare pentru tot flancul estic al NATO, inclusiv pentru România, susține Vasile Dîncu, recent numit ministru al Apărării.
Totuși, Alianța Nord-Atlantică este pregătită și are scenarii și planuri pentru orice situație, a dat asigurări social-democratul, la Digi24.
Ministrul a evaluat drept „dificilă” situația din Ucraina, însă a punctat faptul că nimeni nu poate ști cu siguranță dacă se va isca un conflict în zonă cu Rusia sau nu. Dar cu siguranță trebuie să fim în gardă, așa că NATO e pregătită pentru orice scenariu.
„Este clar că sunt masate trupe și asta este dovedit. Și nu numai trupe, ci și material de aprovizionare, furnituri pentru un posibil conflict în această zonă. Analiștii militari spun că ar exista posibilitatea unui anumit tip de conflict, deocamdată suntem într-o perioadă hibridă, de conflict hibrid, în care avem dezinformări, se încearcă crearea unor conflicte etnice locale în această zonă, pentru a fi probabil un pretext de intervenție.
Deși în mass-media internaționale se vorbește de o dată, după 20 ianuarie, pentru o intervenție, e un nivel de alarmare, dar nu este sigur că ar putea să fie așa ceva. A spus și președintele Biden, a spus și președintele României, costurile unei intervenții militare pentru a ocupa o parte din Ucraina ar fi foarte mari pentru Rusia și este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple.
Însă NATO trebuie să fie pregătită, mai ales că vedem ceea ce se întâmplă la granița Poloniei, alerta care există în cazul țărilor baltice legate de un fenomen de „push migrațional”, care nu este unul firesc, natural. Se vede că sunt direcționate mișcări care să inducă o stare de conflict într-o anumită zonă”, a explicat ministrul, la Digi24.
Oficialul a adăugat că „Rusia este în acest moment o amenințare pentru tot spațiul acesta al nostru și probabil că următorul concept strategic al NATO va defini mult mai clar acest lucru, faptul că Rusia prin acțiunile din ultima vreme este o amenințare la adresa țărilor din zonă, cel puțin, și care sunt țări NATO”.
Întrebat cum va reacționa România în cazul escaladării conflictului cu rușii în țara vecină, Vasile Dîncu amintește că noi facem parte din NATO și că există planuri pentru toate situațiile.
„Sigur că deocamdată, ceea ce realizează NATO pe acest flanc estic este să întărească o prezență avansată a trupelor - avem trupe în Polonia, în țările baltice sunt batalioane internaționale. Sigur că vor fi și alte măsuri pe care le va lua NATO în această perioadă. Se intensifică supravegherea spațiului aerian, maritim. În această perioadă de alarmă se caută cât mai multe informații despre asta și este pregătit până la urmă un anumit plan. În funcție de scenarii se va activa acest plan. Planul nu este public și nu poate fi comunicat în detaliu la televiziune”, a completat ministrul.
Context
Amintim că președinte rus Vladimir Putin a avut recent o discuție cu omologul său american Joe Biden despre situația din estul Europei. Șeful de la Kremlin a transmis că Rusia are dreptul să se apere, acuzând Ucraina şi NATO de situaţia tensionată de la frontiera ruso-ucraineană.
De fapt, Putin consideră inacceptabilă o posibilă aderare a Ucrainei la NATO şi a afirmat că Rusia va lua măsuri adecvate în legătura cu ameninţările la adresa securităţii sale, cerând garanţii juridice în scris că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde către Est.
În replică, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a opus oricărei intervenţii a Rusiei în relaţiile dintre Alianţă şi Ucraina, refuzând să excludă o posibilă aderare a Kievului, aşa cum cere Moscova.
Totuși, desfășurarea de forțe armate la graniță devine mai intensă: Rusia a trimis tancuri şi rachete la frontiera cu Ucraina, chiar înainte de summitul Putin-Biden, potrivit unor înregistrări video publicate de jurnaliştii de la Conflict Intelligence Team, care se adaugă la exercițiile de la frontieră și la interceptarea de avioane ale NATO.
Marile puteri europene au avertizat Rusia că vor exista consecințe strategice în eventualitatea invadării Ucrainei. Germania și Franța i-au atras atenția lui Vladimir Putin că legăturile comerciale cu țara sa vor fi grav afectate, inclusiv în ceea ce privește gazoductul Nord Stream, o sursă geostrategică și financiară importantă pentru Rusia.
Așadar, pentru moment, liderii UE și NATO mizează pe dialog cu liderul de la Kremlin, fără a diminua însă pregătirile pentru alte scenarii probabile. Totuși, președintele american Joe Biden a transmis că SUA nu vor intra în război cu Rusia pentru Ucraina, pentru că țara nu este membră NATO, acesta fiind un scenariu care nu e luat în calcul. Cel puțin deocamdată.