Adam, eroul de la Nir Am: Povestea luptătorului din kibuț care și-a salvat toți vecinii

Adam, eroul de la Nir Am: Povestea luptătorului din kibuț care și-a salvat toți vecinii

Una dintre primele așezări care au fost atacate sâmbătă când militanții Hamas au pătruns în Israel a fost kibuţul Nir Am, unde localnicii s-au apărat însă cu ardoare și i-au alungat pe terorişti.

„Mi-am luat pistolul, hainele, vesta antiglonț și nişte țigări (…) Am început să-i omorâm pe toți cei care au venit la gard”, spune Adam, povestind calm că a fost trezit brusc de sunetul focurilor de armă, sâmbătă, la 06:30.

Adam este acum considerat eroul din Nir Am, salvatorul kibuţului său, o comunitate de aproximativ 400 de oameni care trăiește la doar 2 km de Gaza.

„Am luat staţiile de emisie-recepţie și am spus în continuu: Nimeni nu va intra în Nir Am, nimeni nu va intra în Nir Am!”.

ADVERTISING

Adam are 46 de ani, a luptat în forțele speciale, așa că BBC explică de ce nu poate să îi dea numele complet sau să îi arate faţa. Are alură de boxer, nu este cel mai masiv om, dar nu te-ai bate cu el. Este clar că se poate descurca singur, scrie sursa citată.

Adam povesteşte că în luptă i s-au alăturat alți bărbați din kibuţ.

"Civili care nu știu să lupte, dar au multă inimă. Doi sau trei cu experiență în forțele speciale, dar ceilalți... doar oameni obișnuiți, lucrează în IT. Bărbați obișnuiți, dar foarte, foarte speciali."

Împreună s-au luptat între trei și cinci ore, Adam nici nu mai ştie sigur. Apoi, a urmat o pauză. „Ne-am gândit că totul e bine, dar apoi a venit al doilea val, cam opt până la 10 teroriști cu mitraliere, cu grenade... Erau aproape, la 10 până la 15 metri. Am fugit spre ei și am stat și am împușcat și am ucis... Doar gloanţe în cap”, relatează Adam.

ADVERTISING

Ce simțea în timpul acestei bătălii? „Mintea mea este obișnuită cu asta, sunt un războinic, sunt un luptător, pentru asta sunt făcut”.

Și îi era clar ce era în joc. Oamenii din Nir Am ar fi fost măcelăriți, așa cum au fost și în alte kibuţuri. "Ei (luptătorii Hamas - n.red.) ar fi intrat în case și ar fi ucis femeile și copiii. Asta ne-a motivat să luptăm, să ucidem. Nu am lăsat pe nimeni să intre în kibuţ. Nimeni nu a fost rănit", spune Adam. Abia sâmbătă, după-amiaza târziu, soldații au sosit în Nir Am.

Acum oamenii din Nir Am locuiesc într-un hotel din Tel Aviv. Nu știu când se vor putea întoarce acasă. Adam se teme că unora le va fi prea frică să revină. El este recunoscător pentru ospitalitatea arătată de conaţionali: „Este ca o altă casă. Și tot Israelul ne-a trimis haine și mâncare”.

ADVERTISING

Dar nici aici evacuații nu sunt în totalitate în siguranță. Dialogul cu jurnalistul BBC a fost întrerupt de sirenele care avertizează despre un atac cu rachetă. Adam a condus calm echipa spre adăpost, unde familiile sunt înghesuite, unii dintre copii plângând.

"Nu este nimic nou pentru noi, trăim în sud. Este un lucru obișnuit pentru noi".

Adam critică guvernul israelian, în special pentru eșecul serviciilor de securitate de a prezice și de a se pregăti pentru atac.

"De vină e conducerea. Ei sunt testați acum. Conducerea noastră nu ne merită", spune el.

Aproximativ 1.300 de persoane au murit în atacul fără precedent al Hamas asupra Israelului, iar cel puțin 150 de persoane sunt acum ostatici în Gaza.

Israelul a ripostat cu lovituri aeriene, care au ucis, de asemenea, peste 1.400 de oameni. De asemenea, a închis granița împiedicând intrarea de combustibil și alimente.

Și cum rămâne cu viitorul? Adam crede că majoritatea oamenilor din Gaza sunt oameni buni care își doresc o viață normală, dar vrea o acțiune militară copleșitoare pentru a face față Hamas. „Nu putem avea aceeași soluție, avem nevoie de ceva mult, mult mai puternic”, spune el.

Dar nu vrea să vadă trupele israeliene intrând în Gaza. „Ei (Hamas) vor să facem asta, pentru că au capcane acolo. Ar fi greșit”.

Un singur locuitor din Nir Am a fost ucis, un tânăr care se afla la festivalul de muzică luat cu asalt de Hamas. Adam și forța sa civilă au ținut kibuţul în siguranță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇