Erdogan își anunță retragerea. O strategie ca să câștige?

Erdogan își anunță retragerea. O strategie ca să câștige?

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că alegerile locale din 31 martie vor fi ultimele în care se implică.

Informația a fost transmisă vineri de agenţia oficială de presă Anadolu, informează Reuters.

Erdogan a condus Turcia timp de peste două decenii şi a câştigat mai mult de zece alegeri după primele, în care a ieşit învingător în 2002. El a fost reales şef al statului în mai 2023, pentru un mandat de cinci ani, în urma unui scrutin controversat.

„Acesta e punctul final pentru mine, conform mandatului acordat de lege sunt ultimele mele alegeri. Rezultatul va fi transferul unei moşteniri către fraţii mei care vor veni după mine", a spus Erdogan.

ADVERTISING

El a făcut declarațiile cu 22 de zile înainte de alegerile municipale din 31 martie, în cadrul unui miting organizat de Fundaţia Tineretului Turc (TÜGVA), care este total dedicată cauzei sale.

Anunțul este privit cu neîncredere de activiști pentru drepturile omului, care atrag atenția că Erdogan a mai făcut astfel de promisiuni și, de fapt, nu vrea decât să recâștige Istanbulul la alegerile municipale, după care să schimbe Constituția, pentru a putea fi ales din nou.

Orator neobosit, Erdogan, care a împlinit 70 de ani la 26 februarie şi a fost reales pentru un mandat de cinci ani în mai anul trecut, a fost până acum o figură dominantă în fruntea Turciei, acaparând peisajul politic de la începutul anilor 2000.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Datorită unei modificări a Constituţiei, Erdogan, un musulman devotat, campion al valorilor familiale conservatoare şi dispreţuit de o elită urbană şi laică, a fost ales preşedinte al Republicii în 2014 prin vot universal, apoi reales de două ori în funcţia de şef al statului, în 2018 şi 2023.

AKP vrea să recâştige Istanbulul

În mai anul trecut, însă, Erdogan a trebuit să se confrunte cu un al doilea tur de scrutin, o premieră pentru el.

Declaraţiile sale de vineri au provocat imediat o serie de reacţii sarcastice pe reţeaua X, internauţii amintind maliţios de numeroasele ocazii în care şeful statului şi-a anunţat "ultima" alegere sau candidatură fie în calitate de deputat, de preşedinte de partid sau de preşedinte al Republicii - în 2009, 2012 şi 2022.

ADVERTISING

"Nu-l credeţi", a avertizat Ercan Ozcan, un activist pentru drepturile omului care a văzut în această declaraţie un "apel de tipul „Vă rog să votaţi pentru ultima oară”".

"Dar noi ştim foarte bine că el încearcă să schimbe Constituţia pentru a-şi asigura realegerea din nou şi din nou", a declarat activistul la X.

Portretizat adesea ca un sultan de neînlăturat, care domneşte din palatul său de peste 1.100 de camere, construit special pentru el pe o colină împădurită din Ankara, Recep Tayyip Erdogan, care s-a aruncat cu aceeaşi energie în actuala campanie pentru municipale, a câştigat de fapt toate alegerile de când partidul său islamo-conservator, AKP, a ajuns la putere în 2002.

Asta până când Opoziţia l-a privat de majoritatea parlamentară în 2015, iar apoi, în 2019 și i-a aplicat o nouă palmă prin câştigarea municipalităţilor din Istanbul şi capitala Ankara.

Principala provocare a alegerilor din 31 martie pentru Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) este de a recâştiga Istanbulul, cel mai mare oraş şi capitala economică a ţării, unde însuşi Erdogan a fost primar în anii 1990.

Pentru a-l detrona pe primarul CHP (social-democrat) Ekrem Imamoglu, care a fost ales în 2019, AKP a nominalizat un fost ministru al mediului, Murat Kurum.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇