Erdogan critică UE şi NATO pentru lipsa de acţiune, dar refuză să blocheze accesul navelor lui Putin prin strâmtorile sale

Erdogan critică UE şi NATO pentru lipsa de acţiune, dar refuză să blocheze accesul navelor lui Putin prin strâmtorile sale

Ministrul de Externe turc, Mevlüt Cavusoglu, a declarat că țara sa nu poate bloca accesul navelor de război ruseşti în Marea Neagră prin strâmtorile sale, aşa cum a cerut Ucraina.

Acesta a invocat o clauză dintr-un pact internaţional care permite navelor să revină la bazele lor, scrie Reuters.

”Dacă ţările implicate în război fac o cerere de a-şi readuce navele la bazele lor, acest lucru trebuie permis", a declarat Cavusoglu.

Ucraina ceruse Turciei să nu lase navele de război ruseşti care intenţionează să intre în Marea Neagră să traverseze strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

ADVERTISING

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

Ministrul a precizat că experţi jurişti turci încearcă, totuși, să stabilească dacă conflictul din Ucraina poate fi definit ca război, ceea ce ar permite invocarea prevederilor Convenţiei Montreaux din 1936.

Potrivit Convenţiei, Turcia deţine controlul asupra strâmtorilor şi poate limita trecerea navelor militare în caz de război şi în caz de ameninţare.

Totodată, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a reproşat vineri NATO şi Uniunii Europene că nu au luat măsuri decizive în faţa invadării Ucrainei de către Rusia, scrie Hurryet Daily News.

ADVERTISING

"NATO ar fi trebuit să ia măsuri mai decisive. Europei îi lipseşte hotărârea în modul de abordare. Tot ceea ce fac este să dea sfaturi şi păreri Ucrainei", a spus Erdogan.

Și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat, vineri, liderii europeni că nu ajută țara sa în războiul cu Rusia.

Armata Rusiei a luat cu asalt Kievul la primele ore ale zilei de vineri. Explozii puternice s-au auzit în centrul orașului în jurul orei 04:30.

Trupele ruse au ajuns în capitala Ucrainei și se îndreaptă spre centrul orașului. Sirenele anetiaeriene sună, se aud împușcături pe străzi, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case.

ADVERTISING

Mulți ucraineni și-au petrecut noaptea în stațiile de metrou, devenite adăposturi antiariene.

Președintele Volodimir Zelenski a actualizat bilanțul negru: cel puţin 137 de morți, sute de răniţi, atât militari, cât și civili.

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇