Erdogan cere iertare pentru intervențiile târzii de după cutremur

Erdogan cere iertare pentru intervențiile târzii de după cutremur

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut „iertare” locuitorilor din provincia sud-estică Adiyaman, una dintre cele mai afectate de seismul devastator din 6 februarie, pentru întârzierile în intervenţiile echipelor de salvare.

„Din cauza efectului devastator al seismelor şi a vremii nefavorabile, nu am putut lucra în modul în care ne-am fi dorit la Adiyaman în primele zile. Cer iertare pentru asta”, a declarat şeful statului turc.

Erdogan a făcut această declaraţie în oraşul Adiyaman, la trei săptămâni după cutremurul care a făcut peste 44.000 de morţi în Turcia şi care a afectat de asemenea şi Siria vecină.

Preşedintele turc, la putere de 20 de ani şi care vrea să îşi menţină postul la alegerile prevăzute pentru 14 mai, a fost criticat puternic de către supravieţuitori, care au reproşat statului lentoarea intervenţiilor.

La patru zile după catastrofă, Erdogan a schiţat o formă de mea culpa, tot la Adiyaman, însă fără a cere iertare.

„Distrugerile au afectat atât de multe imobile (…) încât, din păcate, nu ne-am putut desfăşura intervenţiile pe cât de repede am sperat”, a spus el atunci.

El a recunoscut de asemenea că au existat „lacune” în reacţia la seism, adăugând că este „imposibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”.

În această provincie şi într-o alta, Hatay, de asemenea puternic lovită, supravieţuitorii şi-au manifestat furia, în declaraţii pentru AFP, la câteva zile după catastrofa naturală.

Unul dintre ei, Mehmet Yildirim, a spus la 10 februarie că nu a văzut pe „nimeni”, „nici stat, nici poliţie, nici soldaţi” până „a doua zi, la ora 14.00”, adică la 34 de ore după seism.

El a acuzat autorităţile că au lăsat populaţia din provincia Adiyaman să se descurce singură.

În weekend, suporteri ai echipelor de fotbal din Istanbul şi-au exprimat, de asemenea, nemulţumirea pe stadioane, cerând demisia Guvernului.

Luni, preşedintele turc a promis construcţia a aproape 50.000 de noi locuinţe în provincia Adiyaman, dintr-un total de 309.000 care ar urma să fie ridicate în cele 11 provincii afectate de seism.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇