Vine generația prinților roșii. Putin va face remanieri după victoria în alegeri. Cui i se clatină scaunul și cine poate sta liniștit

Vine generația prinților roșii. Putin va face remanieri după victoria în alegeri. Cui i se clatină scaunul și cine poate sta liniștit

Elita Rusiei se aşteaptă ca Vladimir Putin să remanieze posturile guvernamentale pentru a aduce oameni mai tineri după ceea ce va fi, în acest weekend, o răsunătoare victorie electorală a liderului care se află deja de peste două decenii la conducerea ţării.

Controlând toate pârghiile statului şi fără competitori politici serioşi, Putin – aflat la putere ca preşedinte sau prim-ministru din ultima zi a anului 1999 – este de aşteptat să câştige ceea ce va fi cel de-al cincilea său mandat prezidenţial, pentru încă şase ani la putere.

Patru surse, care au refuzat să fie numite din cauza sensibilităţii subiectului, au declarat pentru Reuters că se aşteaptă ca persoane mai tinere să fie aduse în poziţii guvernamentale mai înalte, inclusiv, probabil, ca viceminiştri şi şefi de departamente ministeriale, urmând ca o generaţie mai veche de oficiali guvernamentali să fie retrogradată sau să se pensioneze după alegeri.

ADVERTISING

Una dintre surse a declarat că se revizuiesc şi portofoliile ministeriale şi că se aşteaptă ca remanierea să aibă loc în luna mai, atunci când va începe oficial noul mandat de preşedinte al lui Putin.

Schimbări la marile corporaţii de stat, la mastodonţii energetici de stat şi în cele peste 80 de guverne regionale din Rusia sunt, de asemenea, foarte posibile, au spus sursele.

Într-un moment în care Rusia poartă un război cu Ucraina şi are nevoie de continuitate, două dintre surse au declarat că nu se aşteaptă, totuşi, ca Putin să îi schimbe pe miniştrii Apărării şi de Externe.

"Nu schimbi caii la mijlocul drumului", a declarat prima sursă, care a adăugat că ar fi surprinzător dacă ministrul Apărării, Serghei Şoigu, 68 de ani, şi ministrul de Externe, Serghei Lavrov, care împlineşte 74 de ani la sfârşitul acestei luni, nu şi-ar păstra posturile.

ADVERTISING

Aflat în funcţie din 2020, Mihail Mişuşin, premierul tehnocrat de 58 de ani, este de asemenea de aşteptat să îşi păstreze postul, au precizat acestea. La fel şi guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina.

Vine generația prinților roșii

Schimbările planificate la vârful marilor ministere şi în agenţiile de securitate vor avea loc doar după ce se va încheia ceea ce Putin numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina, a declarat prima sursă.

Cea de-a doua sursă se aşteaptă, de asemenea, la o remaniere post-electorală care va aduce în joc mai mulţi tineri. Putin nu a mai făcut schimbări majore în Guvern din 2020. Modificările aduse Constituţiei în acelaşi an i-au permis lui Putin, ajuns la 71 de ani, să rămână la putere până în 2036, dacă va fi reales şi în 2030.

ADVERTISING

Dar sistemul politic pe care l-a construit şi consolidat sub controlul său strâns timp de peste două decenii oferă mai puţină siguranţa locului de muncă pentru subordonaţii săi, chiar şi celor din aceeaşi generaţie, având în vedere necesitatea de a reînnoi rândurile pentru a se pregăti pentru viitor.

În afară de Şoigu şi Lavrov, printre membrii mai în vârstă ai actualului guvern se numără ministrul Energiei, Nikolai Şulghinov, 72 de ani, ministrul Transporturilor, Vitali Saveliev, 70 de ani, şi vicepremierul Iuri Trutnev, 68 de ani.

Între timp, o generaţie mai tânără de oficiali, unii dintre ei fii şi fiice ale miniştrilor şi birocraţilor în funcţie - supranumiţi prinţi şi prinţese roşii de către unii analişti politici ruşi - urcă în ierarhie. De exemplu, ministrul Agriculturii, Dmitri Patruşev, 46 de ani, este fiul lui Nikolai Patruşev, 72 de ani, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Administraţia prezidenţială a lui Putin a lansat o serie de programe menite să identifice şi să formeze o nouă generaţie de lideri de rang înalt, care include o "listă de rezervă" de 100 de candidaţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇