După o pauză forţată, se reia activitatea economică în Rusia, deşi pandemia atinge noi recorduri

După o pauză forţată, se reia activitatea economică în Rusia, deşi pandemia atinge noi recorduri

Activităţile normale s-au reluat de luni în Rusia, după o săptămână de suspendare impusă de autorităţi în încercarea de a întrerupe transmiterea coronavirusului.

În ciuda măsurilor, s-au înregistrat noi recorduri privind contaminarea şi decesele, informează AFP.

Preşedintele Vladimir Putin a decretat o perioadă de suspendare a activităţilor economice din 30 octombrie până în 7 noiembrie, în condiţiile în care Rusia este ţara europeană cea mai afectată de epidemia de COVID-19.

Cu toate restricţiile, sâmbăta trecută s-au consemnat oficial în Rusia 41.335 de cazuri noi în 24 de ore, cea mai mare valoare de la începutul pandemiei. Joia trecută se înregistrase recordul de decese într-o singură zi, 1.195, aproape egalat luni, când au murit alţi 1.190 de pacienţi cu coronavirus şi s-au consemnat 39.400 de cazuri noi.

Pentru a limita pierderile economice, autorităţile de la Moscova au respins reintroducerea carantinei stricte aplicate în primăvara anului trecut, deşi între timp s-au produs noi valuri epidemice, arată AFP.

Răspândirea rapidă a coronavirusului este facilitată şi de rata redusă de vaccinare a populaţiei ruse, pe fondul neîncrederii în vaccinurile din producţia internă. Rusia dispune de mai multe vaccinuri proprii, însă conform statisticilor oficiale numai 34% din cei 114 milioane de locuitori sunt vaccinaţi cu o schemă completă.

Bilanţul epidemiei la scară naţională a ajuns la 8.834.495 de cazuri şi 248.004 decese, consemnează AFP.

ADVERTISING

Agenţia de statistică Rosstat, care aplică o definiţie extinsă a deceselor legate de coronavirus, înregistra însă de la sfârşitul lui septembrie aproape 450.000 de morţi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇