După doar două zile, Pentagonul revocă acordul prin care „creierul” atentatelor de la 11 septembrie scăpa de pedeapsa cu moartea

După doar două zile, Pentagonul revocă acordul prin care „creierul” atentatelor de la 11 septembrie scăpa de pedeapsa cu moartea

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a revocat, vineri, acordul de pedeapsă negociată pentru Khalid Sheikh Mohammed, considerat „creierul” atentatelor de la septembrie 2001, potrivit unei note publicate de Pentagon, relatează AFP şi Reuters.

Revocarea se aplică şi pentru cei doi coacuzaţi, Walid bin Attash şi Mustafa al-Hawsawi, deţinuţi la baza militară americană de la Guantanamo şi vizaţi de acordul care îi scutea de pedeapsa cu moartea.

"Am decis, având în vedere importanţa deciziei de a încheia acorduri de pedepse înaintea procesului cu acuzaţii (...), că responsabilitatea unei astfel de decizii ar trebui să-mi revină", a explicat şeful Pentagonului.

ADVERTISING

Cei trei bărbaţi sunt acuzaţi de terorism şi uciderea a aproape 3.000 de persoane în atentatele de la New York şi Washington, unul dintre cele mai traumatizante episoade din istoria Statelor Unite.

Anunțul revocării vine la doar două zile după ce Pentagonul a transmis, miercuri, că pakistanezul Khalid Sheikh Mohammed, considerat creierul atentatelor din SUA de la 11 septembrie 2001 şi deţinut în baza militară americană de la Guantanamo, a acceptat un acord de pedeapsă negociată.

Acest acord i-ar fi permis lui Khalid Sheikh Mohammed (KSM) să evite un proces în care risca pedeapsa cu moartea, în schimbul unei sentinţe de închisoare pe viaţă, precizează New York Times.

ADVERTISING

Acordul anunţat miercuri a şocat mulţi apropiaţi ai celor aproape 3.000 de victime de la 11 septembrie.

Guantanamo, locul unde sunt închiși suspecții atentatelor d ela 11 septembrie

KSM este cel mai cunoscut deţinut în centrul de detenţie din Golful Guantanamo, care a fost deschis în 2002 de fostul preşedinte George W. Bush pentru a-i găzdui pe militanţii străini suspecţi după atacurile de pe teritoriul SUA de la 11 septembrie.

ADVERTISING

Aceşti oameni nu au fost judecaţi, procedura care urma să-i aducă în faţa justiţiei fiind blocată în jurul întrebării dacă torturile pe care le-au suferit în închisorile secrete ale CIA afectează probele existente împotriva lor.

Potrivit unui raport al Comisiei de informaţii a Senatului SUA din 2014, care viza utilizarea de către CIA a unor „tehnici de interogare intensivă”, Mohammed a fost supus metodei numite „waterboarding” de cel puţin 183 de ori.

În martie 2022, avocaţii deţinuţilor au confirmat că au loc negocieri în vederea unui posibil acord de pedeapsă negociată, a cărui obţinere este mai probabilă decât un proces în faţa tribunalului militar de la Guantanamo.

Acuzaţii doreau în special să obţină garanţia că vor rămâne la Guantanamo şi că nu vor fi transferaţi într-un penitenciar federal pe continentul american, unde şi-ar fi petrecut timpul într-o celulă la izolare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇