După 3 ani de arest în Canada, moștenitoarea imperiului Huawei s-a întors în China

După 3 ani de arest în Canada, moștenitoarea imperiului Huawei s-a întors în China

După 3 ani pe care i-a petrecut, în arest la domiciliu, într-o vilă din Vancouver, fiica cea mai mare a fondatorului companiei Huawei a fost eliberată și s-a întors în China.

Meng Wanzhou – care e fiica lui Ren Zhengfei, fondatorul Huawei – ocupă și postul de director financiar al companiei de telecomunicații.

Ea a fost arestată în Canada, în 2018, la cererea Washingtonului. A fost plasată în arest la domiciului, într-o vilă din Vancouver. Și acolo a fost nevoită să își petreacă utimii 3 ani, potrivit BBC.

ADVERTISING

Iată cum arătă casa, potrivit presei americane.

Huawei CFO Meng Wanzhou's life of luxury in Vancouver

Americanii o acuză pe Meng Wanzhou că, într-o întâlnire de afaceri pe care a avut-o la Hong Kong, le-a ascuns reprezentanților băncii Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HCSB) natura relației dintre Huawei și o firmă numită Skycom.

Or, ceea ce a spus atunci Meng Wanzhou risca să determine HCSB – care are sediul la Londra și e cea mai mare bancă profilată pe capitalizare din Europa - să încalce, fără să își dea seama, anumite sancțiuni pe care Statele Unite le-au impus Iranului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Oricum, relațiile dintre America și Huawei sunt tensionate. Parte dintre rațiuni sunt comerciale. Iar parte țin de faptul că, potrivit americanilor, Huawei s-ar ocupa cu acte de spionaj.

Merită menționat și că fondatorul companiei, adică tatăl lui Meng Wanzhou, e membru al partidului comunist.

Tot în acest context și Uniunea Europeană a exclus Huawei de la licitațiile pentru implementarea tehnologiei 5G.

În consecință, în ultimii 3 ani, după ce Meng Wanzhouv a fost reținută la Voncouver, Washingtonul a încercat să convingă Canada să o extrădeze și să o trimită în America.

ADVERTISING

În cele din urmă, însă, în urma unei înțelegeri negociate, Departamentul de Justiție al SUA a decis să nu mai formuleze acum acuzații împotriva lui Meng Wanzhou.

E posibil ca aceste acuzații să îi fie aduse anul viitor. Dar la fel de bine e posibil ca americanii să renunțe să o mai acuze.

Asta, în condițiile în care Meng Wanzhou a recunoscut declarațiile înșelătoare pe care le-a făcut și și-a asumat rolul în întreaga situație tensionată.

Acest caz a dus la creșterea tensiunilor diplomatice dintre China, SUA și Canada.

În cele din urmă, însă, a început dezamorsarea situației, după ce Meng Wanzhou s-a îmbarcat într-o aeronavă a Air China, cu destinația Shenzen.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇