Dronele americane sunt foarte scumpe și au defecțiuni. Ucraina e nevoită să apeleze la produse chinezești mai ieftine

Dronele americane sunt foarte scumpe și au defecțiuni. Ucraina e nevoită să apeleze la produse chinezești mai ieftine

Dronele construite şi livrate de startup-urile americane au fost considerate de ucraineni foarte scumpe și cu defecțiuni, ceea ce a determinat Kievul să apeleze la alternative din China.

Compania Skydio din Silicon Valley a trimis sute dintre cele mai bune drone ale sale în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva rușilor. Dar lucrurile nu au mers bine, scrie Wall Street Journal.

Dronele Skydio au deviat de la traiectoria lor și s-au pierdut, fiind victime ale războiului electronic al Rusiei. De atunci, compania a început să construiască o nouă flotă.

Majoritatea dronelor mici de la startup-urile din SUA nu au reușit să performeze în luptă, spulberând speranțele companiilor că vor înregistra vânzări mari. De asemenea, este o veste proastă pentru Pentagon, care are nevoie de o aprovizionare fiabilă de mii de avioane mici, fără pilot.

ADVERTISING

Dronele fabricate în America tind să fie scumpe, se strică repede și sunt greu de reparat, au spus soldați ucraineni, oficiali guvernamentali ucraineni și foști oficiali ai apărării din SUA.

Oficialii ucraineni au găsit dronele fabricate în SUA fragile și incapabile să depășească tehnologia rusă de bruiaj. Uneori, nu puteau să decoleze, să termine misiuni sau să se întoarcă acasă. Dronele americane nu reușesc adesea să zboare la distanțele afișate sau să transporte încărcături utile.

Dronele americane mici „au fost subdezvoltate”, a declarat Nikola Bielieskov, de la Come Back Alive din Ucraina, o organizație de caritate care a furnizat armatei peste 30.000 de drone.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În cazul Skydio, drona sa a fost proiectată în 2019 pentru a îndeplini standardele de comunicații stabilite de armata americană. Mai mulți directori de startup-uri au spus că restricțiile din SUA privind piesele și testele dronelor limitează ceea ce pot construi și cât de repede o pot face.

Drone chinezești

În lipsa soluțiilor din Occident, Ucraina a apelat la produse chinezești mai ieftine, pentru a-și completa arsenalul de drone.

ADVERTISING

Ucraina a găsit modalități de a obține zeci de mii de drone, precum și piese de drone din China. Armata folosește drone chinezești standard, în principal de la DJI Technology.

Ucraina a dezvoltat, de asemenea, o industrie internă de drone, care se bazează pe componente chinezești. Fabricile ucrainene produc sute de mii de drone mici, ieftine, care pot transporta explozibil.

De asemenea, Ucraina produce local drone mai mari care pot lovi adânc în teritoriul inamic și pot ajunge la navele rusești de la Marea Neagră.

Forțele ucrainene folosesc în jur de 10.000 de drone pe lună, pe care nu și le-ar putea permite dacă ar trebui să cumpere aparatele scumpe din SUA. Multe drone comerciale americane costă cu zeci de mii de dolari mai mult decât un model chinezesc.

Drone interzise de SUA

DJI din China s-a dovedit a fi marca de drone preferată pentru armata ucraineană. DJI a declarat că încearcă să restricționeze utilizarea dronelor sale în război, dar nu poate controla modul în care sunt folosite după ce sunt achiziționate.

„DJI deplânge și condamnă utilizarea produselor sale pentru a provoca rău oriunde în lume”, se arată în declarația companiei.

SUA au numit DJI o companie militară chineză și un instrument de supraveghere pentru Beijing, ceea ce DJI neagă. Pentagonul a interzis dronele DJI în armata SUA, iar legislația Congresului va interzice noile produse DJI în SUA.

DJI a spus că interdicția propusă este motivată politic și rezultat al lobby-ului companiilor americane de drone care încearcă să elimine concurența.

Deficiențele producătorilor americani de drone sunt parțial rezultatul răspunsului politic al guvernului SUA față de China, potrivit directorilor companiilor de drone și foști oficiali ai apărării.

Departamentul Apărării a impus cerințe stricte producătorilor de drone, inclusiv interzicerea componentelor chinezești, ceea ce a făcut mai costisitoare și mai dificilă construirea de drone mici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇