Dreptul de a folosi bani cash ar putea fi înscris în Constituția Austriei

Dreptul de a folosi bani cash ar putea fi înscris în Constituția Austriei

Cancelarul conservator al Austriei, Karl Nehammer, doreşte ca dreptul de a folosi bani lichizi să fie înscris în Constituţie, preluând o idee promovată de ani de zile de Partidul Libertății (de extremă dreapta).

„Problema banilor lichizi este foarte importantă pentru oameni. (…) Pentru mine este important ca banii lichizi să fie înscriși în Constituție”, a declarat Nehammer citat de agenţia de presă APA.

El i-a cerut ministrului de Finanţe, Magnus Brunner, să elaboreze o propunere în acest sens înainte de o întâlnire cu băncile pe care o va avea în septembrie.

ADVERTISING

Austria se numără printre ţările cele mai iubitoare de numerar din zona euro. În vremuri de criză, cum ar fi debutul pandemiei COVID-19, austriecii s-au grăbit să meargă la bănci să-şi scoată banii şi au preferat să-i ţină acasă. Mulţi turişti sunt stupefiaţi să constate că unele restaurante şi cafenele nu acceptă plata cu cardul, relatează Reuters.

Anunțul lui Nehammer a primit o replică dură de la Partidul Libertății (FPOe), care l-a criticat pe Nehammer pentru schimbarea de opinie pe această temă. "Nu vă este ruşine să furaţi idei în acest fel de la "maleficul şi extremistul" FPO? Nu mai aveţi idei proprii raţionale?" a declarat liderul FPOe, Herbert Kickl, într-un comunicat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adoptarea de către Nehammer a ideii susținută de Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, este pusă de media în contextul politic complicat din Austria.

Cele mai multe sondaje de opinie arată că Partidul Libertăţii, antiimigraţie, este pe primul loc, cu un avans clar faţă de social-democraţii din Opoziţie şi conservatorii lui Nehammer. Iar cancelarul austriac guvernează într-o coaliţie bipartită cu Verzii, partid de stânga.

Mandatul actualului parlament de la Viena se încheie în toamna anului viitor.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇