Drapelul imperial al Rusiei, declarat extremist de justiția din Republica Moldova

Drapelul imperial al Rusiei, declarat extremist de justiția din Republica Moldova

Drapelul imperial al Federaţiei Ruse, utilizat tot mai des în ultimii ani de organizaţii naţionaliste din Rusia, precum şi în regiunile ocupate ale Ucrainei, a fost declarat extremist pe teritoriul Republicii Moldova.

Decizia a fost luată de Judecătoria Chişinău, la solicitarea Procuraturii Generale, a Ministerului Justiţiei şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Magistraţii au admis cererea autorităţilor şi au constatat „caracterul extremist al drapelului cu trei linii orizontale de culoare alb-galben-negru”, scrie NewsMaker.

ADVERTISING

Hotărârea poate fi atacată în apel în termen de 30 zile de la pronunţare.

Steagul cu cele trei linii orizontale de culoare negru-galben-alb a fost folosit ca drapel naţional al Imperiului Rus în anii 1858-1896, pe timpul domniei ţarului Alexandru al II-lea.

În prezent, acesta este promovat de Kremlin şi de Vladimir Putin în calitate de simbol al „Noii Rusii”.

În anul 2014, drapelul a fost arborat la Doneţk şi Lugansk de armata de ocupaţie rusă, iar unele unităţi militare îl au şi acum în dotare. Potrivit anticorupţie.md, şi la Comrat, în Găgăuzia, sunt utilizate astfel de steaguri la manifestaţiile pro-ruse.

ADVERTISING

Acesta nu este singurul simbol interzis în Moldova. În primăvara anului 2022, la câteva luni de la invazia rusă în Ucraina, Parlamentul de la Chişinău a votat interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, dar şi a însemnelor „V” şi „Z”, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul său de agresiune din ţara vecină.

Aceste simboluri au fost interzise pe teritoriul Republicii Moldova, iar persoanele care le utilizează riscă amenzi mari şi muncă în folosul comunităţii. 

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇