Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon: Polițiștii și procurorii fac noi audieri

Dosarul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon: Polițiștii și procurorii fac noi audieri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poliţiştii şi procurorii bucureşteni fac, joi dimineaţă, noi audieri în dosarul morţilor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Cinci persoane, care au calitatea de martor, sunt aşteptate la audieri la Serviciul Omoruri, joi dimineaţă, începând cu ora 8:30, informează News.ro.

Miercuri după-amiază, o asistentă din Spitalului Sfântul Pantelimon, dusă la audieri ca martor, pe bază de mandat, a fost reţinută sub acuzaţia de mărturie mincinoasă.

Femeia fusese audiată şi anterior în dosar şi declarase că nu are cunoştinţă despre modul în care pacienţilor li de administra noradrenalina, un neuro-transmiţător utilizat pentru creşterea sau menţinerea tensiunii arteriale, foarte important pentru pacienţii supuşi unor intervenţii chirurgicale.

ADVERTISING

În cursul zilei de joi, procurorul de caz va stabili dacă va cere mandat de arestare pe numele asistentei sau dacă impune o altă măsură preventivă în privinţa acesteia.

Dosarul a fost deschis după ce Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost sesizat de un angajat al Spitalului Sf. Pantelimon în 11 aprilie, cu privire la faptul că, ”în perioada 4-7 aprilie 2024, în Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului ar fi decedat aproximativ 20 de pacienţi, ca urmare a reducerii voluntare, de către personalul medical, a dozei de noradrenalină”.

ADVERTISING

În urma acuzațiilor în acest caz, au fost declanșate mai multe anchete în spital - a Parchetului, a Corpului de Control din Ministerul Sănătății și a Colegiului Medicilor.

Ministerul Sănătății anunțase că nu a găsit nicio neregulă

Primele informații au arătat că este vorba de 17 decese, nu 20 și nu au fost găsite dovezi care să probeze acuzațiile asistentei care a reclamat decesele. Din primele date, sunt decese care nu puteau fi evitate, a informat în 13 aprilie ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

ADVERTISING

De asemenea, nu au fost găsite probleme de aprovizionare cu noradrenalină, iar media spitalului, în ultimii doi ani, a fost de 3,5 decese pe zi, a mai spus el.

În 17 aprilie, Corpul de Control trimis de ministrul Alexandru Rafila la Spitalul Sf. Pantelimon, dar şi comisia internă de analiză a unităţii medicale au prezentat concluzii ale verificărilor.

Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză, este concluzia Corpului de Control al ministrului Sănătăţii.

În schimb, comisia internă de analiză a Spitalului Sf. Pantelimon nu a constatat "nicio abatere profesională", respectându-se toate protocoalele şi procedurile terapeutice existente, însă vorbeşte despre o stare permanentă de conflict la nivelul conducerii.

Ulterior, la 1 mai, reprezentanţii Colegiul Medicilor din Bucureşti au prezentat rezultatul anchetei și au precizat că în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune de vreo abatere de la protocoale sau că cineva ar fi făcut un act deliberat de a suprima viaţa unui pacient.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇