Donald Trump se impune în alegerile primare din New Hampshire (Video)

Donald Trump se impune în alegerile primare din New Hampshire (Video)

Fostul președinte american Donald Trump a câştigat, marţi seară, primarele republicane din statul New Hampshire în faţa rivalei sale Nikki Haley, deschizând calea către nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie împotriva lui Joe Biden.

Singura competitoare rămasă, fostul ambasador la ONU Nikki Haley, a promis că va continua să lupte în ciuda înfrângerii, transmite Reuters.

Thank you, New Hampshire! The political class wanted us to believe that this race was over before it even began. You…

Publicată de Nikki Haley pe Marţi, 23 ianuarie 2024

„Această cursă este departe de a se fi încheiat”, le-a spus Nikki Haley susţinătorilor săi la o petrecere postelectorală din Concord.

ADVERTISING

La propria sa petrecere din Nashua, Trump şi-a deschis discursul ironizând-o pe Haley, numind-o „impostoare" şi spunând: „Are un discurs de parcă ar fi câştigat. Ea nu a câştigat. Ea a pierdut. ... A avut o noapte foarte proastă".

Haley a sperat că numărul considerabil de alegători independenţi din statul din nord-estul ţării îi va aduce o victorie surprinzătoare care ar putea slăbi controlul strâns al lui Trump asupra Partidului Republican.

În schimb, Trump va deveni primul republican care a câştigat voturile atât în Iowa - unde a câştigat cu o marjă record în urmă cu opt zile - cât şi în New Hampshire, din 1976, când cele două state şi-au consolidat statutul de primele competiţii pentru nominalizare.

Just stopped by a major Polling Site. I love New Hampshire!

Publicată de Donald J. Trump pe Marţi, 23 ianuarie 2024

La 41% din voturi numărate, potrivit Edison, Trump deţinea un avans confortabil de 54,7% la 43,7%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rezultatul va întări probabil apelurile unor republicani pentru ca Haley să se retragă din cursă şi să permită partidului să se unească în spatele lui Trump. Marți dimineață, ea a dat asigurări, într-un comunicat, că va merge mai departe până la "Super Marţea" de la începutul lunii martie, când republicanii din 15 state votează în aceeaşi zi.

Următoarea competiţie este programată pentru 24 februarie în Carolina de Sud, locul de naștere al lui Haley, unde a avut și două mandate de guvernator. Totuşi, în ciuda trecutului ei aici, Trump a obținut susținerea majorităţii figurilor republicane din acest stat, iar sondajele de opinie îi dau un avans larg.

ADVERTISING

În Iowa, Haley a terminat imediat după guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, aflat pe locul al doilea, în timp ce şi-a concentrat mare parte din campania timpurie pe New Hampshire, unde se aştepta ca electoratul mai moderat să îi ofere poate cea mai bună şansă de a câştiga un stat în faţa lui Trump.

Duminică, DeSantis, considerat cândva drept cel mai important adversar al lui Trump, a anunțat că renunță și îl va susține pe Trump.

Între timp, estimările arată că Biden va câştiga alegerile primare democrate din New Hampshire pe baza voturilor scrise, după ce a refuzat să apară pe buletinul de vot din cauza unei dispute cu statul cu privire la calendarul alegerilor.

În pofida victoriei lui Trump, marţi, sondajele la ieşirea de la urne au indicat potenţialele sale vulnerabilităţi într-o campanie pentru alegerile generale. El se confruntă cu patru seturi de acuzaţii penale pentru o serie de infracţiuni, inclusiv pentru eforturile sale de a anula înfrângerea din 2020 şi pentru păstrarea de documente clasificate după ce a părăsit Casa Albă în 2021.

De asemenea, au existat şi semne de avertizare pentru Biden. Aproape trei sferturi dintre alegătorii republicani din alegerile primare au declarat că economia este fie slabă, fie nu este bună, un domeniu în care Biden are dificultăţi în a evidenţia realizările administraţiei sale.

Republicanii au reprezentat și o pondere mai mică a alegătorilor în alegerile primare comparativ cu alegerile din 2016 în acest stat, au indicat sondajele la ieşirea de la urne. Aproximativ 49% dintre alegători se consideră republicani, faţă de 55% în alegerile primare din 2016. Şase procente au declarat că se consideră democraţi, faţă de 3% în 2016. Ponderea independenţilor a fost puţin schimbată, la 45%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇