Doi soți ruși au fost arestați în Suedia pentru că ar fi spionat pentru Moscova

Doi soți ruși au fost arestați în Suedia pentru că ar fi spionat pentru Moscova

Doi soţi ruşi au fost arestați în regiunea Stockholm pentru că ”au divulgat ilegal informaţii”, au anunţat marţi autorităţile suedeze.

”Una dintre persoanele arestate este suspectată că ar fi ”divulgat ilegal informaţi împotriva Suediei şi ar fi divulgat ilegal informaţi împotriva unei puteri străine. Cealaltă persoană este suspectată de complicitate”, au anunţat serviciile de informaţii suedeze, SÄPO, într-un comunicat de presă, care precizează că o a treia persoana a fost de asemenea interogată.

ADVERTISING

Potrivit documentelor judecătoreşti obţinute de AFP, procuratura a estimat că procesul de strângere a informaţiilor a început în ianuarie 2013 în regiunea Stockholm.

La rândul său, SÄPO a indicat că ancheta care a condus la arestări este în desfăşurare ”de ceva timp”, dar nu a oferit informaţii cu privire la identitatea suspecţilor, ţările implicate în activităţile de strângere a informaţiilor sau natura informaţiilor colectate.

Potrivit cotidianului Aftonbladet, ar fi vorba despre un cuplu căsătorit de ruşi în vârstă de 60 de ani, proprietari ai unei companii de componente electronice, arestaţi în zorii zilei într-o suburbie rezidenţială a Stockholmului, unde cei doi locuiesc.

ADVERTISING

Bărbatul ar fi suspectat de spionaj în favoarea Rusiei şi soţia sa de complicitate, a mai scris Aftonbladet.

Autorităţile suedeze au subliniat că aceste arestări ”nu au nicio legătură cu alte cazuri de care se ocupă în prezent serviciile de informaţii”.

În luna noiembrie, procuratura suedeză a acuzat doi fraţi suedezi de ”spionaj grav” în beneficiul agenţiei de spionaj militar a Rusiei (GRU), în perioada 2011-2021.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇