Doi giganți europeni își unesc forțele ca să rivalizeze cu Elon Musk

Doi giganți europeni își unesc forțele ca să rivalizeze cu Elon Musk

Operatorul britanic de sateliți OneWeb intenționează să-și unească forțele cu rivalul european Eutelsat, într-o tranzacție prin care cele două companii speră să concureze cu SpaceX, compania lui Elon Musk.

În cadrul fuziunii, Eutelsat va emite 230 de milioane de acțiuni noi și le va schimba cu acțiuni OneWeb, potrivit unui comunicat de presă transmis marți. Acționarii OneWeb și cei ai Eutelsat vor deține 50% din firma combinată. Tranzacția va duce OneWeb la o valoare estimată de 3,4 miliarde de dolari.

ADVERTISING

Noua companie ar urma să genereze venituri de aproximativ 1,2 miliarde de euro în anul fiscal 2022-23, au precizat cei doi giganți europeni.

Se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată până în prima jumătate a anului viitor.

OneWeb intenționează să plaseze 648 de sateliți pe orbită joasă, care ar ajuta la transmiterea de bandă largă în zonele rurale cu acces limitat la Internet. În prezent, operatorul are 428 de sateliți pe orbită, iar aceștia ar fi combinați cu flota de 36 de sateliți pe orbită geostaționară a Eutelsat.

ADVERTISING

OneWeb, prezentat de mult timp ca un concurent al uriașului proiect de internet prin satelit Starlink al SpaceX și al proiectului Kuiper dezvoltat de Amazon, a ieșit din faliment în 2020 cu ajutorul guvernului britanic, după ce a consumat miliarde de dolari în capital de risc. Guvernul a contribuit cu 500 de milioane de dolari ca parte a unui pachet de salvare a firmei.

OneWeb a fost, de asemenea, afectată de înghețarea lansărilor de rachete din Rusia, în urma invadării Ucrainei, și a fost nevoit să apeleze chiar la SpaceX pentru sprijin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇