Departamentul de Luptă Antifraudă anunță că inspectorii săi au sesizat DNA cu privire la proiectul „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural”.
Proiectul respectiv are ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, care i-a aparținut lui Dan Barna și soției sale, Olga Totolici, pentru că în urma verificărilor „au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”.
„În urma verificărilor efectuate în cazul proiectului „Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural” (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar S.C. Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare.
Întreaga documentație a fost transmisă Direcției Naționale Anticorupție (Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție)”, anunță DLAF, într-un răspuns la o solicitare Mediafax și Aleph News.
În mai 2021, DLAF anunțase că a sesizat DNA în privința a 2 dintre proiectele pe fonduri europene ( Punți Comunitare” și „SES-am deschide-te!”), unde a găsit indicii privind o posibilă săvârșire a unor fapte de natură penală, fiind implicate 4 persoane care la data faptei, dețineau calitățile de expert cu atribuții de recrutare respectiv, manageri ai structurilor de economie socială (entități înființate în cadrul proiectelor).
Tot în mai 2021, DLAF anunța că în privința celui de-al treilea proiect verificat („Incluziune socială și pe piața muncii prin întreprinderi sociale”) nu a găsit indicii de natură penală, iar verificările în privința celui de-al 4-lea proiect care implica firma care i-a aparținut lui Dan Barna și soției sale erau în curs.
Săptămâna trecută, pe 22 septembrie 2021, DNA a anunțat că în dosarul care implică primele sesizări ale DLAF cercetările se fac în continuare „in rem”, nicio persoană neavând până în prezent calitatea de suspect sau de inculpat.
„Un dosar având la bază aspectele la care faceți referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, se arată în răspunsul DNA.
Tot pe 22 septembrie 2021, DNA a anunțat că în celălalt dosar în care a fost invocat numele fostului vicepremier al USR PLUS, Dan Barna, procurorii au dispus soluția clasării pe „fapta nu există”, clasarea fiind dată de procurorul secției I a DNA, Radu Ionescu, și confirmată de către procurorul adjunct al Secției I a DNA, Adrian George Matei, fin al procurorului CSM, Cristian Ban, fiind contestată în instanță, la Tribunalul Alba.
Barna: Cîțu tot nu va recâștiga sprijinul USR PLUS
În replică Dan Barna spune că oricât se va strădui o instituție aflată în subordinea premierului să taie în segmente verificarea activității sale pentru a plasa știri negative la fiecare moment politic sau electoral important, premierul Cîțu tot nu va recâștiga sprijinul USR PLUS.
„Oricât se va strădui DLAF, o instituție aflată în subordinea premierului, să taie în segmente verificarea activității mele pentru a plasa știri negative la fiecare moment politic sau electoral important, premierul Cîțu tot nu va recâștiga sprijinul USR PLUS.
Am cerut în mod repetat, încă de acum trei ani, ca orice dosar să fie procesat și trimis la DNA astfel încât să fie lămurite toate chestiunile asupra cărora există semne de întrebare. Până acum, s-a confirmat că am avut dreptate de fiecare dată când am zis că nu am nimic de ascuns și nimic de care să mă tem”, scrie Barna pe Facebook.
Barna adaugă că, la singura interacțiune avută direct cu cei de la DLAF, în 11 martie, când a răspuns la solicitarea de clarificări, i-au transmis că încheiaseră verificările și vor trimite la DNA constatările.
Reacția USR PLUS
La rândul său, Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, spune că nu este o coincidență că DLAF, care este în subordinea premierului Florin Cîțu, a făcut acest anunț chiar înainte de votul moțiunii de cenzură împotriva actualului Guvern.
„Nu am nicio informație. Constat din nou că DLAF, care este în subordinea premierului Cîțu, păstrează bucățele din investigații mai vechi ca să genereze câte o știre cu Dan Barna la DNA, în niște momente convenabile din punct de vedere al contextului politic. Oricât ar crede unii și alții că nouă ni se înmoaie genunchii la o amenințare de genul ăsta, nu e așa. USR PLUS este foarte hotărât să meargă înainte, Florin Cîțu va pleca de la Palatul Victoria.
Pun această nouă informație pe seama unei viitoare moțiuni de cenzură care va trebui votată săptămâna viitoare. Evident că nu e o coincidență stranie că apare brusc această trimitere de la DLAF, într-un moment în care urmează să vină la vot o moțiune împotriva Guvernului Cițu”, a declarat Ionuț Moșteanu, la Digi24.
Citește știrile zilei pe Spotmedia.ro: