Procurorii DIICOT s-au sesizat în privinţa unor infracţiuni de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbare a funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic.
Sesizarea DIICOT survine în urma analizei informaţiilor rezultate din documentele desecretizate din CSAT privind alegerile prezidenţiale.
„În urma analizei informaţiilor rezultate din documentele (desecretizate) care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfăşurarea procesului electoral pentru funcţia de Preşedinte al României, procurorii DIICOT s-au sesizat cu privire la săvârşirea infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, tentativă la infracţiunea de perturbarea funcţionării sistemelor informatice şi tentativă la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic”, se arată într-un comunicat al DIICOT.
Potrivit sursei citate, cercetările sunt efectuate in rem, iar această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice.
Sesizarea procurorilor DIICOT are loc ca urmare a solicitării de joi, 5 decembrie, a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie către procurorul-şef al DIICOT pentru efectuarea unei analize a informaţiilor din documentelor prezentate la şedinţa CSAT din 28 noiembrie 2024.
În acest context, sunt analizate elementele factuale de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale privind săvârşirea unor infracţiuni aflate în competenţa DIICOT, conform art.11 din OUG nr.78/2016, menționează DIICOT.