După parcurgerea tuturor documentelor agențiilor de informații date publicități de administrația prezidențială, senzația principală e că serviciile secrete au fost luate total prin surprindere de amploarea și intensitatea atacului hibrid.
De asemenea, nu a existat o reacție rapidă de descurajare, din motive necunoscute, iar liderii politici nu au reacționat la rapoartele serviciilor secrete, fiind ocupați cu campania electorală și folosind informațiile în interes propriu și de partid.
Tot din aceleași documente reiese faptul că persoana lui Călin Georgescu nu era străină de SRI. Agenții îi urmăreau activitatea încă din anul 2020, dar nu au reușit să descurajeze operațiunile desfășurate de acesta pe rețeaua socială controlată de China.
„Prima sesizare a TikTok cu privire la faptul că se desfășoară o campanie de promovare a lui Călin Georgescu în mediul TikTok a fost făcută în anul 2020, iar în 2021 TikTok a concluzionat că este o activitate suspectă”, se arată în raportul SRI.
Documentul nu face nicio referire la ce a urmat acelei constatări a „activității suspecte” și ce s-a întâmplat în ultimii trei ani.
Începând cu luna octombrie a acestui an, agenții SRI observă că Bogdan Peșchir, un cetățean român din Brașov, a făcut plăți de 381.000 de dolari către utilizatori implicați în promovarea intensă a lui Călin Georgescu.
„Bogdan Peșchir afișează un nivel de trai care nu corespunde activităților derulate prin intermediul companiei deținute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Brașov, înființată în anul 2021. Anterior înființării societății, acesta a lucrat ca programator în cadrul unor entități (GLOBAYA FINTECH SRL și BITXATM TECHNOLOGY SRL, ambele din Brașov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor și sunt deținute, printre alții, de Gabriel Prodănescu, persoană care este și cetățean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995”, se arată în raportul SRI.
Candidatul Ciucă și de ce nu a fost blocat Georgescu
Opinia publică află astfel de o rețea formată din două persoane care au distribuit 381.000 de dolari unor „influenceri” pentru promovarea lui Georgescu.
În general, în astfel de rapoarte, agenții de informații nu dau toate datele, iar cazul prezentat arată ca și cum ar fi doar un exemplu din multe alte rețele care au participat la promovarea candidatului finanțat masiv de Rusia.
Bogdan Peșchir e descris ca fiind un tip care are acces la sume mari de bani ce vin, pe căi ocolite, din afara țării.
De asemenea, din cele două rapoarte SRI nu e clar de ce nu a existat nicio decizie vizavi de candidatul Călin Georgescu luată de Autoritatea Electorală Permanentă.
Din datele prezentate reiese că la nivelul instituțiilor statului era cunoscută folosirea fonduri nedeclarate pentru campanie de către Călin Georgescu, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a legislației electorale din România.
În data de 21 noiembrie, cu două zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, Biroul Electoral Central publică o hotărâre prin care cere administratorilor rețelelor sociale să nu mai ruleze clipuri ale lui Călin Georgescu pentru că sunt ilegale.
Dar era prea târziu. TikTok refuză să aplice hotărârea, iar liderii politici, aflați în campania electorală, protestează, susținând că o astfel de măsură va favoriza un alt competitor politic.
„Indiferent de ce credem despre pozițiile unui candidat, românii tranșează la urne, prin vot, subiectul, nu partidele, prin înțelegeri de culise. PSD este dispus să facă orice pentru a-l duce pe Simion în turul doi! Românii trebuie să vină la vot pentru a se opune acestor manevre care întorc democrația în anii ’90!”, a scris la vremea respectivă Nicolae Ciucă, protestând pe pagina sa de Facebook.
Atacul hibrid
Competiția politică a produs un blocaj instituțional de care a profitat Rusia.
Cei care au gândit campania Kremlinului au pregătit-o și au lansat-o știind foarte bine contextul politic din România, competiția dintre candidați și pierderea autorității de către Klaus Iohannis, un președinte extrem de nepopular în ultima parte a mandatului său.
Momentul a fost ales astfel încât șeful statului, prim-ministrul și membrii Guvernului care au acces la date clasificate să nu poată acționa, chiar dacă primesc informări din partea serviciilor secrete.
Blocajul a fost total, iar atacul hibrid de o intensitate nemaivăzută în România.
„Ascensiunea acestuia în sondajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată de creștere a popularității, amplificată cu 2 săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma TikTok, care a reușit să îi asigure victoria în primul tur, cu 22,94%”, se arată în raportul SRI.
Deci avem o creștere a lui Călin Georgescu de 17 procente, realizată în două săptămâni, jumătate din perioada legală de campanie electorală.
Lenea lui Iohannis a născut monștri
Ceea ce s-a întâmplat în aceste alegeri arată slăbiciuni majore instituționale în România.
Nu au fost pregătite strategii de protejare a procesului electoral. Nu s-au făcut exerciții de reacție în cazul unui presupus atac, iar instituțiile, nici cele militare, nici cele civile nu au proceduri prin care pot descuraja și respinge astfel de atacuri.
Pe de altă parte, s-a constatat o lipsă de responsabilitate majoră din partea președintelui Iohannis, care nu a acționat din timp pentru a proteja democrația din România.
Călin Georgescu de cel puțin un deceniu este avocatul Rusiei în România, dar nimeni nu l-a luat în serios. Promovând fantasmagorii de tot felul, a mascat astfel mesajele Kremlinului prin care urmărea erodarea încrederii populației în Uniunea Europeană, în NATO, în democrație, libertate și pluralism politic.
Nimeni nu l-a luat în seamă, fiind considerat prea nebun ca să poată reprezenta vreo amenințare la adresa siguranței României, în realitate, asociații săi așteptând momentul propice pentru a lansa atacul.
Călin Georgescu n-ar fi reușit să câștige primul tur al alegerilor prezidențiale fără un ajutor important din interior.
Agenții Rusiei s-au infiltrat în discuțiile grupurilor de rezerviști militari, în interiorul unor culte și comunități religioase, au radicalizat o mare parte din diaspora românească, transformând-o dintr-un vector de promovare a democrației într-o forță extremistă.
Pericolul n-a trecut. România se află în mijlocul unui război hibrid, societatea e destabilizată și nimeni nu știe încă în ce direcție o va lua țara.