Demers fără precedent: Scrisoare a foștilor ambasadori ai SUA la București către români

Demers fără precedent: Scrisoare a foștilor ambasadori ai SUA la București către români
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un demers fără precedent: foștii ambasadori ai SUA la București se adresează printr-o scrisoare deschisă românilor, cu două zile înainte de alegerile cruciale pentru viitorul țării.

Ei spun că actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră, dar sunt încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite și nu va permite ca ele să erodeze „apropierea pe care am avut-o întotdeauna cu România”.

Scrisoarea este semnată de Alfred Moses, James Rosapepe, Michael Guest, Nicholas Taubman, Hans Klemm, Adrian Zuckerman.

Iată integral scrisoarea ambasadorilor SUA către români

„Dragi prieteni români,

Am avut privilegiul extraordinar de a servi ca ambasadori ai Statelor Unite în România pentru mare parte din ultimii 35 de ani.

Am fost martori cum tânăra democrație în România a prins rădăcini și a înflorit. Toți cunoaștem vechea zicală – „odată ce ajungi în România, nu poți să nu te îndrăgostești de ea.” Și într-adevăr așa a fost. Iubim România pentru frumusețea, caracterul și înțelepciunea infailibilă a poporului ei.

ADVERTISING

Statele Unite și noi, ca reprezentanți ai săi, am făcut întotdeauna tot ce am putut pentru a încuraja și sprijini înfăptuirea destinului democratic al României. Am sprijinit și încurajat întotdeauna poporul român pentru a construi un viitor mai bun și mai prosper pentru sine și copiii săi.

Acum, privind în urmă, fără a asuma niciun merit, suntem încântați să vedem că după numai 35 de ani de la înfrângerea comunismului, românii împărtăşesc un simţ statornic al democrației. Investiția României în democrație continuă să asigure progres social și economic.

În aceşti 35 de ani, poporul român a demonstrat determinare și entuziasm pentru democrație, a cerut cu ardoare adevăr și onoare din partea liderilor săi, a manifestat viziune și dorință pentru o țară care de multe ori performează cu mult peste potenţial.

Asta a câștigat inima poporului american și a făcut din Statele Unite cel mai bun prieten și aliat pe care România îl poate vreodată avea.

ADVERTISING

Români din diferite medii, mândri “că i-au așteptat pe americani,” au îmbrățișat valorile americane ale democrației, libertăţii și antreprenoriatului.

Ei au văzut America drept partenerul care i-a salvat de tiranie, le-a dat ultima speranţă pentru a respinge fanatismul și înşelătoria, a repreprezentat o garanţie fermă pentru securitate, prosperitate și progres.

Aceasta este România pe care noi o cunoaștem din multele noastre călătorii în toate colțurile țării. Asta este ceea ce am învățat despre România de la oamenii pe care i-am întâlnit în fiecare oraș, sat și comunitate pe care le-am vizitat.

Actuala cursă electorală din România reprezintă o cauză de îngrijorare majoră. Suntem în special îngrijorați că România a fost ținta unui atac social-media și cibernetic masiv concertat de către un actor statal. Astfel de atacuri hibride devin din ce în ce mai frecvente ca mijloc de a submina țări democratice.

ADVERTISING

Suntem încrezători că poporul român va vedea aceste atacuri din partea unor state autoritare ca lovituri de stat nereușite și nu va permite ca ele să erodeze apropierea pe care am avut-o întotdeauna cu România.

Suntem încrezători că România nu va permite acestor influențe autoritare să distrugă procesul democratic. Legătura de încredere între prietenii români și americani nu va fi niciodată subminată.

Suntem convinși că poporul român nu va permite un astfel de deznodământ. Avem încredere în înțelepciunea poporului român pentru a menține vie acea flacără călăuzitoare ce strălucește puternic pentru libertate, democrație și prosperitate.

România nu are un prieten mai bun ca Statele Unite, iar Statele Unite apreciază profund această relație. Împreună, popoarele României și Statelor Unite vor înfăptui pacea, democrația și prosperitatea”.

Context

Duminică are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, unde competitorii sunt Călin Georgescu și Elena Lasconi.

În ultimele zile, tot mai multe dezvăluiri explozive au apărut despre Călin Georgescu și mecanismul care l-a propulsat în primul tur al alegerilor prezidențiale.

Joi, Parchetul General s-a autosesizat în legătură cu finanțarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu după desecretizarea documentelor din şedinţa CSAT, care arată mecanismul ilegal de promovare a acestuia.

Procurorii anchetează coruperea alegătorilor și fapte de spălare de bani.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul de Interne în cadrul ședinței CSAT de săptămâna trecută.

Documentele de la SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp în favoarea lui Călin Georgescu (conturile sunt făcute pe TikTok chiar din 2016) și care are ”modul de operare al unui actor statal”.

Ulterior, Marcel Ciolacu, membru CSAT, a anunțat oficial că o va susține pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce zilele trecute s-a tot codit.

Într-o postare pe Facebook, Ciolacu leagă decizia sa de desecretizarea documentelor privind “implicarea unor actori statali” în susținerea lui Călin Georgescu, însă ca premier Ciolacu a participat şi cunoştea ce scrie în aceste documente făcute publice miercuri de Administraţia prezidenţială.

Apoi, şi Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe şi candidat la prezidenţiale, şi-a anunţat susţinerea pentru Elena Lasconi în turul 2.

După ce a studiat documentele din CSAT, Diaconescu pune două întrebări legate de ce urmează, în actualele circumstanţe excepţionale: Alegerile de duminică vor fi corecte? Şi poate România să invoce articolele 4 şi 5 din tratatul NATO?

A doua întrebare vine în contextul în care documentele dezvăluie un atac concertat cibernetic asupra instituţiilor statului, iar fostul şef NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că, în condițiile unui atac cibernetic împotriva unui stat NATO, nu este exclusă activarea articolului 5.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇