Presa internaţională a tratat în regim de „breaking news”, vineri, ştirea că alegerile prezidenţiale din România au fost anulate de Curtea Constituţională.
Instanţa supremă din România a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale după ce au fost declasificate documente de securitate şi a declarat că întregul proces trebuie reluat, se arată într-un comunicat de vineri, anunţă agenţia Reuters.
O instanţă superioară din România a anulat vineri primul tur al alegerilor prezidenţiale din ţară, la câteva zile după acuzaţiile potrivit cărora Rusia a desfăşurat o campanie online coordonată pentru a-l promova pe outsiderul de extremă dreapta care a câştigat primul tur.
Decizia fără precedent a Curţii Constituţionale - care este definitivă - a venit după ce preşedintele Klaus Iohannis a declasificat miercuri informaţii care susţineau că Rusia a desfăşurat o campanie vastă, cuprinzând mii de conturi de social media pentru a-l promova pe Călin Georgescu pe platforme precum TikTok şi Telegram, explică agenţia Associated Press (AP).
În ciuda faptului că era un candidat necunoscut, care a declarat zero cheltuieli de campanie, Georgescu a apărut ca favorit pe 24 noiembrie. El ar fi trebuit să se confrunte cu reformista Elena Lasconi, din partea partidului Uniunea Salvaţi România, într-un al doilea tur de scrutin, duminică. O nouă dată va fi stabilită acum pentru reluarea primului tur, arată AP.
Informaţiile au provenit de la Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Afacerilor Interne, precizează AP.
„România: Curtea Constituţională anulează alegerile prezidenţiale pe fondul suspiciunilor de ingerinţă rusă” - titează şi agenţia France-Presse.
Curtea Constituţională a României a dispus în mod neaşteptat reluarea primului tur al alegerilor prezidenţiale şi a anulat turul al doilea, programat pentru această duminică, informează şi agenţia Bloomberg. Curtea a cerut guvernului să înceapă de la zero, cu un nou vot, după acuzaţiile de amestec în scrutinul care a avut deja loc luna trecută, menţionează Bloomberg.
BBC scrie că decizia CCR înseamnă că procesul va fi reluat de la zero, guvernul urmând să decidă o dată pentru un nou vot şi aminteşte că primul tur a fost câştigat de Călin Georgescu, „un extremist de dreapta sceptic faţă de NATO, aproape necunoscut, care l-a lăudat anterior pe Vladimir Putin”.
Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cei 9 judecători au decis în unanimitate după o şedinţă de 5 ore.
Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul va stabili o nouă dată pentru alegeri.
Este o decizie fără precedent din partea Curții Constituționale. Hotărârea istorică a fost luată în urma informațiilor furnizate de CSAT.
Val de sesizări la CCR după marea desecretizare
Joi, la Curtea Constituțională au fost înregistrate mai multe cereri de anulare a primului tur al alegerilor.
Cristian Terheș a depus o nouă cerere prin care solicită Curții Constituționale să anuleze turul întâi al alegerilor prezidențiale. Noua solicitare se bazează pe documentele desecretizate de CSAT care au arătat că există un ”actor statal” în spatele campaniei lui Călin Georgescu. Asta după ce a mai depus săptămâna trecută o cerere similară la CCR.
Tot joi, SNSPA a trimis o petiție oficială către Avocatul Poporului, Renate Weber, solicitând sesizarea Curții Constituționale pentru suspendarea turului doi al alegerilor prezidențiale de duminică, solicitând scoaterea lui Călin Georgescu de pe buletinele de vot și reluarea primului tur al prezidențialelor.
Și publicaţia Calea Europeană a depus sesizare la CCR privind ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT în legătura cu desfăşurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale.
Marea desecretizare
Documentele de la SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp în favoarea lui Călin Georgescu (conturile sunt făcute pe TikTok chiar din 2016) și care are ”modul de operare al unui actor statal”.