Duă ce Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale, în jurul orei 18:00, BEC a anunțat oprirea votului în diaspora, iar secțiile au început să se închidă.
La momentul anunțului BEC, 50.647 de români votaseră deja în străinătate.
Spotmedia.ro v-a informat despre cele mai importante evenimente legate de votul în diaspora la prezidenţiale. Atât cât a fost să fie.
18:00 - BEC a decis încheierea procesului de votare în diaspora. Secțiile de vot au început să se închidă.
17:00 - BEC s-a reunit în ședință pentru a decide oprirea alegerilor din străinătate.
15:00 - CCR a decis anularea primului tur al alegerilor prezidențiale.
14:00 - Deja peste 20.000 de români au votat în străinătate. S-au deschis secţiile de vot şi în Europa Centrală şi de Vest.
13:20 - Și românii din Hong Kong s-au prezentat deja la vot:
Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe
12:20 - S-au deschis secţiile de vot în Republica Moldova şi în 20 de minute au fost deja la urne peste 1.600 de alegători.
9:00 - 3.352 de alegători au votat în diaspora. În prima secţie de votare deschisă, în Noua Zeelandă, au votat 22 de cetăţeni români. De asemenea, în Australia au votat 114 alegători români, în Japonia - 77, Thailanda - 29, Coreea - 21, în China - 16, Vietnam şi Filipine câte opt, Malaysia - şapte, India - cinci.
Tokyo - Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe
7:00 - Până acum au votat 3.213 români din afara ţării.
6:00 - Au votat deja 3.149 de români din afara ţării, dintre care 3.028 prin poştă. Se votează în Australia, Noua Zeelandă, China, Japonia şi Coreea.
Melbourne, Australia - Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe
Seul - Foto: Facebook/Ministerul Afacerilor Externe
*****
Votarea în străinătate la prezidenţiale se desfăşoară şi în turul doi tot pe parcursul a trei zile, la fel ca la primul tur, în intervalele:
- vineri - 12:00 - 21:00 (orele locale);
- sâmbătă şi duminică - 7:00 şi 21:00.
În străinătate, au fost înfiinţate, în total, 950 de secţii de votare. Sunt cu 35 mai multe secţii faţă de cele 915 organizate cu ocazia procesului electoral din 9 iunie 2024, în care au fost aleşi reprezentanţii României în Parlamentul European.
Românii cu drept de vot care locuiesc sau se află în afara României pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în străinătate, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu;
- paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).
Lista sediilor secţiilor de votare organizate de MAE în străinătate pentru alegerile prezidenţiale poate fi consultată tot pe site-ul AEP.