În contextul alegerilor din România, Comisia Europeană anunță că și-a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul regulamentului privind serviciile digitale, Digital Services Act (DSA).
Aceasta se referă la exercitarea competențelor Comisiei în temeiul DSA și nu abordează procesul electoral din România, care este o chestiune de competența autorităților române și, în cele din urmă, a poporului român, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
CE precizează că a emis un „ordin de reținere” către TikTok în temeiul DSA, ordonând platformei să înghețe și să păstreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta asupra proceselor electorale și discursului civic din UE.
- Atenție, în următoarele 48 -72 de ore, Rusia își va intensifica atacul la maximum. Ce să urmărim – Interviu cu Corneliu Bjola
- Parchetul General: Anchetă pentru spălare de bani și coruperea alegătorilor, în legătură cu finanțarea campaniei lui Călin Georgescu
Acest lucru se face pentru a păstra informațiile și dovezile disponibile, în cazul unei investigații suplimentare a Comisiei privind respectarea de către TikTok a obligațiilor sale conform DSA.
TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul manipulării intenționate prin utilizarea coordonată neautentică a serviciului.
- Băieții care i-au deschis porțile lui Putin în România: un complot structural, nicio pensie specială nu justifică această trădare – istoricul Cosmin Popa
- Ana Blandiana: România este o democrație, dar statul de drept pentru care luptăm de 35 de ani nu există încă. Mă simt umilită Interviu
Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor cu privire la orice încălcare sistematică a termenilor și condițiilor TikTok, care interzic utilizarea funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic.
Ordinul vine în urma informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv informații recent desecretizate care indică intervenția străină din partea Rusiei.
De asemenea, Comisia convoacă o reuniune a Consiliului European, vineri, 6 decembrie, pentru a discuta cu toți coordonatorii de servicii digitale cu privire la măsurile luate până acum în acest context.
În plus, Comisia analizează dovezile puse la dispoziție în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Europol și ENISA (Agenția UE pentru securitate cibernetică). Grupul operativ este în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică.
În paralel, semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea au activat și Sistemul de Răspuns Rapid (RRS) pentru alegerile din România. Acest sistem de cooperare al Codului asigură o cooperare rapidă și eficientă în perioadele electorale, mi arată Comisia Europeană.