Rapoartele desecretizate arată o interferenţă externă fără precedent şi semnificativă, îndreptată împotriva instituţiilor şi proceselor democratice, iar aliații au fost informați cu privire la încercarea de interferenţă externă, a anunțat Ministerul de Externe.
România rămâne ferm angajată în protejarea instituţiilor şi proceselor sale democratice în faţa interferenţelor şi manipulărilor străine fără precedent, după desecretizarea documentelor primite de CSAT, cu privire la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, subliniază MAE într-un comunicat remis joi.
”Autorităţile române au luat decizia de a declasifica şi de a face publice rapoarte care cuprind informaţii relevante privind operaţiuni externe maligne, inclusiv finanţare ilegală, amplificare sintetică a unor campanii digitale şi atacuri cibernetice de amploare care au avut ca ţintă alegerile prezidenţiale din România.
Rapoartele declasificate arată o interferenţă externă fără precedent şi semnificativă, îndreptată împotriva instituţiilor şi proceselor democratice”, arată MAE.
Potrivit ministerului, ”aceste acţiuni fac parte dintr-o încercare continuă şi persistentă de a submina angajamentul ferm al României faţă de valorile euroatlantice şi faţă de apartenenţa noastră la UE şi NATO”.
”Autorităţile române investighează această tentativă de influenţare, care este în desfăşurare. Ne-am informat aliaţii cu privire la această încercare de interferenţă externă şi vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja democraţia, securitatea naţională şi suveranitatea", se mai arată în comunicat.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
SRI arată în document că au fost obţinute date care au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislaţiei naţionale în domeniul electoral, dar şi exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creşterea în ritm accelerat a popularităţii lui Călin Georgescu.
SIE menționează, totodată, că România este o ţintă pentru acţiuni hibride ruse, inclusiv atacuri cibernetice şi scurgeri de informaţii şi sabotaje.