Prima reacție de la Parchetul General, după marea desecretizare CSAT. Ce a trimis, de fapt, AEP la procurori UPDATE

Prima reacție de la Parchetul General, după marea desecretizare CSAT. Ce a trimis, de fapt, AEP la procurori <span style="color:#990000;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie analizează ”elementele de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale”, după desecretizarea documentelor prezentate la şedinţa CSAT.

Parchetul General nu a primit până acum nici aceste documente, nici vreo sesizare sau informare din partea autorităţilor publice cu atribuţii în desfăşurarea procesului electoral, a organelor de poliţie sau a altor instituţii.

De la AEP, Parchetul spune că a primit doar o sesizare a unui cetăţean. Toni Greblă explică de ce nu a făcut, de fapt, doar o redirecţionare.

Ce face acum Parchetul

”Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie doar Hotărârea adoptată de membrii CSAT în şedinţa din data de 28 noiembrie 2024, fără documentele care au fost desecretizate în cursul zilei de astăzi.

ADVERTISING

În acest sens, menţionăm că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu a primit, până la această dată, nicio sesizare sau informare din partea autorităţilor publice cu atribuţii în desfăşurarea procesului electoral, a organelor de politie sau a altor instituţii”, a precizat Ministerul Public miercuri seara.

După desecretizarea documentelor, Parchetul analizează elementele care ar putea determina declanşarea unei anchete.

”Totodată, precizăm că în noul context, al desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul şedinţei CSAT, PÎCCJ analizează în acest moment elementele de natură să determine declanşarea unei investigaţii penale, infracţiunile faţă de care se vor face cercetări şi structura de parchet competentă”, a transmis sursa citată.

În plus, procurorii au precizat că nu au primit sesizare de la AEP.

”De asemenea, cu privire la declaraţiile publice potrivit cărora Autoritatea Electorală Permanentă a transmis o sesizare PÎCCJ prin care a semnalat aspecte referitoare la modul de desfăşurare a procesului electoral, precizăm că AEP nu a depus o astfel de sesizare, ci doar a redirecţionat către instituţia noastră, în data de 29 noiembrie 2024, o petiţie a unei persoane fizice”, a precizat Parchetul.

ADVERTISING

Explicaţiile lui Greblă

În replică, preşedintele AEP, Toni Greblă, spune că a trimis, pe 29 noiembrie, un document către Parchet, prin care solicita procurorului general să soluţioneze sesizările unui cetăţean privind finanţarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu.

Documentul trimis de către AEP are antetul Autorităţii, semnătura preşedintelui Greblă, precum şi ştampile şi numere de înregistrare atât de la AEP, cât şi de la Ministerul Public.

„Eu am primit nişte documente de la un cetăţean aflat în anturajul anumitor persoane, din care rezulta că în mediul virtual s-a întâmplat ceva, cu nişte documente. Neavând competenţa să le analizez instituţional în ce mă priveşte pe mine, am trimis (la Parchetul ÎCCJ - n.red.) sesizarea pentru a dispune cercetări în legătură cu... Pentru că nu era propria mea anchetă. Erau documente...

Nu eu am făcut o anchetă să văd ce se petrece pe Facebook sau pe Tik-Tok, pentru că nu pot, n-am competenţa necesară, n-am structura necesară, la AEP, aşa că am înregistrat-o la Parchet să o cerceteze. Ce să le spun eu mai mult? O fi sau nu adevărată, eu nu ştiu, nu e de competenţa mea”, a declarat, miercuri, seară, pentru News.ro, preşedintele AEP.

„Parchetul ÎCCJ confirmă că au primit (...), dar spune că, de fapt, am redirijat o sesizare. N-am redirijat-o. Are număr de înregistrare la Parchet. Deci eu, în momentul în care am primit nişte documente din care rezulta că ceva s-a întâmplat în spaţiul ăla virtual, neavând posibilitatea să le anchetez eu, cu structura mea, că nu am competenţa instituţională necesară, le-am trimis la Parchet să facă verificări, pentru că am obligaţia, dacă aflu că ceva s-a întâmplat, să sesizez Parchetul. Aşa am şi făcut”, a explicat Toni Greblă.

Întrebat despre ce anume era vorba, concret, în sesizările respective, Toni Greblă a spus că nu poate da amănunte pentru a nu afecta ancheta.

„Era vorba despre nişte postări pe... care ar fi fost plătite de... nu ştiu unde, din contul... care reprezentau imaginea şi campania unui anume candidat, cu capturi şi de la bănci, cu capturi, de tranzacţii, adică nişte documente, clar! Nu pot să vă spun mai multe, pentru ca să ancheteze Parchetul ce e. Nu le pot analiza eu, că nu am competenţa necesară”, a mai spus Toni Greblă.

ADVERTISING

Marea desecretizare

Președintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul de Interne în cadrul ședinței CSAT de săptămâna trecută.

Documentele de la SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp în favoarea lui Călin Georgescu (conturile sunt făcute pe TikTok chiar din 2016) și care are ”modul de operare al unui actor statal”.

Ulterior, Marcel Ciolacu, membru CSAT, a anunțat oficial că o va susține pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce zilele trecute s-a tot codit.

Într-o postare pe Facebook, Ciolacu leagă decizia sa de desecretizarea documentelor privind “implicarea unor actori statali” în susținerea lui Călin Georgescu, însă ca premier Ciolacu a participat şi cunoştea ce scrie în aceste documente făcute publice miercuri de Administraţia prezidenţială.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇