Lasconi vs. Georgescu: De ce ea are mai multe șanse

Lasconi vs. Georgescu: De ce ea are mai multe șanse
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

CCR a dat verde pentru turul al doilea, iar Elena Lasconi i-a cerut lui Marcel Ciolacu susținere pentru turul al doilea „cu toată mașinăria de partid” pentru votul de duminică.

Curtea Constituțională a României (CCR) a validat primul tur al prezidențialelor, după exercițiul dovedit inutil al renumărării voturilor.

Elena Lasconi, șefa USR, și radicalul independent Călin Georgescu rămân deci în turul al doilea, care se ține la termen, duminică, 8 decembrie. Judecătorii constituționali au votat în unanimitate decizia, fără să explice în vreun fel faptul că au blocat  țara degeaba o săptămână întreagă.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat imediat după anunțul CCR că nu ar fi acceptat să intre în turul al doilea „după o victorie la masa verde”. Declarația vine în urma renumărării voturilor din țară care l-ar fi împins pe Ciolacu pe locul al doilea înaintea reprezentantei USR.

ADVERTISING

De altfel, Biroul Electoral Central a trimis la CCR doar o situație parțială, fără reluarea celor 600.000 de voturi din străinătate, iar șeful CCR, Marian Enache, a precizat că „voturile din diaspora nu au fost contestate, iar Curtea a constatat că nu se impune renumărarea acestora”. 

În ecuația finală a confruntării Georgescu-Lasconi partidele parlamentare se aliniază în spatele celor doi.

Extremiștii merg cu Georgescu:

  • George Simion, liderul AUR, a spus imediat după intrarea lui Georgescu în turul al doilea că-l susține necondiționat pe acesta, AUR a obținut 18% din voturi la parlamentare și probabil electoratul acestui partid îl va vota;
  • SOS, formațiunea Dianei Șoșoacă, care și-a adjudecat 7% din fotoliile parlamentare, îl acceptă finalmente pe Georgescu, deși a vorbit mult despre averea lui, despre vila din Viena și despre alte imobile dobândite de acesta, întrebându-se de unde a avut bani;
  • Partidul Oamenilor Tineri (POT), 6,4%, creat ca vehicul de Călin Georgescu, a anunțat deja că va ține trei zile de post doar cu apă în semn de recunoștință pentru intrarea în Parlament. 

Președintele interimar al liberalilor, Ilie Bolojan și liderul UDMR, Kelemen Hunor, au declarat că formațiunile lor o susțin pe Elena Lasconi.

În schimb, PSD nu se arată dispus să ceară electoratului său un vot pentru lidera USR. Totuși, Elena Lasconi e gata să negocieze cu social-democrații și sugerează că nu are nimic împotriva unui prim-ministru al PSD în următorul guvern.

Se înțelege că, în schimb, ea se așteaptă să aibă susținerea lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, care a rămas deocamdată în fruntea partidului, deși a pierdut prezidențialele și a obținut un scor foarte slab la parlamentare: a avut cu 300.000 de voturi mai puțin decât Viorica Dăncilă, precedenta lideră a PSD, care de altfel a și intrat în turul al doilea în 2019, dar care a fost detronată imediat.

Ciolacu i-a cerut Elenei Lasconi scuze pentru insultele istorice ale USR față de PSD, în vreme ce Lasconi s-a arătat gata să-l sune pe șeful social-democraților pentru a demara negocierile: „acum nu mai este vorba despre partide” a declarat prezidențiabila USR. „Suntem după al 12-lea ceas şi trebuie să ne mobilizăm”, a spus ea, insistând că Marcel Ciolacu trebuie să o susțină și „să pună în mişcare toată maşinăria de partid pentru asta, pentru că nu e suficientă o declaraţie”.

Pentru PSD e dificilă o astfel de acțiune, fiindcă electoratul social-democrat este mult mai conservator decât cel al USR, dar și pentru că există o listă de insulte reciproce între cele două formațiuni.

Actualul prim-ministru a menționat că va avea o întâlnire cu interimarul liberal Ilie Bolojan, pentru a discuta despre mersul înainte al actualei coaliții PSD-PNL, după ce Bolojan se declarase încă de ieri gata să rămână la guvernare.

În același timp, Kelemen Hunor a argumentat că România are nevoie de o majoritate stabilă, care în acest moment poate fi formată din UDMR, PNL, PSD, USR: „Este cea mai stabilă coaliţie posibilă, dar şi cea mai dificilă coaliţie. Eu cred că în acest moment fiecare trebuie să mai lase acasă un pic din orgoliile şi din supărările din trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat”. 

Ecuația viitoarei guvernări nu poate fi stabilită, însă, înaintea finalei prezidențiale. Există șanse, cu o mobilizare exemplară, ca Elena Lasconi să câștige în fața extremistului Călin Georgescu, un admirator al președintelui rus, Vladimir Putin. 

Sondajele care au testat în ultimii ani sentimentele pro-atlantiste ale românilor au arătat mereu o majoritate stabilă pro-occidentală, care duminică ar putea fi pusă în slujba candidatei care mizează pe UE și NATO.

Pe de altă parte, dacă PSD lasă câtuși de puțin să se înțeleagă că are o antipatie față de candidata USR, nu e exclus ca votul să fie la limită între cei doi competitori: Călin Georgescu - un eurosceptic și susținător al Rusiei în conflictul din Ucraina versus Elena Lasconi - o pro-occidentală hotărâtă, chiar dacă nu foarte pregătită pentru funcția prezidențială. 

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇