Curtea Constituţională a motivat, marţi, decizia de validare a primului tur de scrutin, în care se arată că judecătorii CCR au constatat că nu s-au produs neregularităţi referitoare la întocmirea proceselor-verbale de către birourile electorale, de natură să infirme rezultatul stabilit în primul tur de scrutin.
CCR a validat luni rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. În turul doi, care va avea loc pe 8 decembrie, se vor confrunta Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Curtea precizează în motivarea deciziei de luni că, înainte de a se pronunţa asupra rezultatului alegerilor, a examinat două cereri de anulare a acestora, formulate de Cristian-Vasile Terheş şi de Sebastian-Constantin Popescu (amândoi candidaţi sub 1%).
”Curtea Constituţională a respins, ca tardivă, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024 formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu, având în vedere că astfel de cereri puteau fi depuse până la data de 26 noiembrie 2024, iar cererea formulată de domnul Sebastian Constantin Popescu a fost depusă la data de 27 noiembrie 2024”, precizează judecătorii CCR.
Curtea mai afirmă că ieri a respins, ca neîntemeiată, cererea de anulare a alegerilor formulată de Cristian-Vasile Terheş.
”Curtea a observat că nu sunt întrunite condiţiile prevăzute de art.52 alin.(1) din Legea nr.370/2004, în conformitate cu care Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care participă la al doilea tur de scrutin.
Examinând procesele-verbale de consemnare şi centralizare a rezultatelor votării, încheiate de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate/ale secţiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuţiile biroului electoral pentru votul prin corespondenţă şi de birourile electorale ale secţiilor de votare din ţară, Curtea Constituţională constată că nu s-au produs neregularităţi referitoare la întocmirea proceselor-verbale de către birourile electorale, de natură să infirme rezultatul stabilit”, arată motivarea deciziei.
CCR nu precizează însă de ce a cerut renumărarea tuturor celor 9 milioane de voturi.
Comunicatul adaugă că, din analiza procesului-verbal privind rezultatul votării la alegerile prezidenţiale din 24 noiembrie 2024, încheiat la data de 26 noiembrie de către Biroul Electoral Central şi transmis Curţii tot atunci, dar şi a proceselor-verbale anexate, CCR constată că rezultatul alegerilor este cel reţinut în procesul-verbal.
”Din datele prezentate rezultă că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea de voturi ale alegătorilor înscrişi pe listele electorale necesar pentru a fi ales preşedinte al României în primul tur de scrutin potrivit art.81 alin.(2) din Constituţie, respectiv 9.010.901 voturi, şi, în consecinţă, nu poate fi declarat ales în funcţia de preşedinte al României.
Ca atare, (...) Curtea Constituţională urmează să confirme, să valideze şi să aducă la cunoştinţa publică prenumele şi numele primilor 2 candidaţi care vor participa la cel de-al doilea tur de scrutin, precum şi ziua votării.
Ţinând seama de numărul de voturi obţinute de către fiecare candidat la primul tur de scrutin (...) la cel de-al doilea tur de scrutin vor participa domnul Călin Georgescu şi doamna Elena-Valerica Lasconi, în această ordine.
Cel de-al doilea tur de scrutin urmează să aibă loc, potrivit art.54 alin.(1) din Legea nr.370/2004, la două săptămâni de la primul tur de scrutin, şi anume în ziua de duminică, 8 decembrie 2024”, se menţionează în motivare.