Andrei Pleșu despre Călin Georgescu: serviciile de informații ori sunt incapabile, ori sunt implicate în această construcție absurdă

Andrei Pleșu despre Călin Georgescu: serviciile de informații ori sunt incapabile, ori sunt implicate în această construcție absurdă

Știam că există și păreri de tipul ăsta, dar n-aveam niciodată teama că asemenea păreri, asemenea opțiuni politice vor ajunge să fie dominante, spune scriitorul Andrei Pleș: N-ai cum să trăiești zeci de ani într-o absurditate și să rămâi treaz.

 „Asta înseamnă că am trăit degeaba sub dictatura comunistă, că am trăit degeaba sub umbrela rusească și că, în general, suntem cu decenii în urmă”, adaugă Andrei Pleșu, într-o ediție special a Punctului pe știri, de la Rock Fm.

“Aceștia sunt oamenii cei mai periculoși, după părerea mea, și faptul că s-au găsit și români foarte mulți, și tineri foarte mulți care să asume această lipsă de raționalitate, de interogativitate reală, de realism politic și istoric, faptul că sunt atâția care au fost gata să voteze pentru el este înfiorător”.

ADVERTISING

“Cred că trăim într-o altă definiție a omului. Nu vreau să fiu radical și îmi dau seama că e un exces. Dar există o frază în Dostoievski, pe care am mai citat-o cândva: omul e prost. Neobișnuit de prost. Există în viscerele noastre o otravă, o substanță degradantă, care îi face pe mulți să bată câmpii.

Întotdeauna bârfele au mai mult succes decât adevărul, fiindcă sunt mai spectaculoase”, mai spune acesta, în dialogul cu Magda Grădinaru.

Andrei Pleșu se arată pesimist într-un eventual scenariu Călin Georgescu la Cotroceni și spune că trebuie să ne uităm și la electoratul care s-a lăsat convins de mesajele patriotic-războinice ale unui asemenea candidat.

ADVERTISING

“Cred că trebuie să avem curajul sau tupeul să-i mai bombănim și pe alegători. Pentru că politicienii, până la urmă, sunt produsul unor voturi. Iar dacă electoratul român a fost în stare să-l aducă în față pentru președinție pe acest domn Georgescu, înseamnă că ceva nu e în regulă nici acolo. Cu un electorat care are asemenea opțiuni nu pot spera să obții o clasă politică normală”.

Am doar oftături, pentru că n-am trăit niciodată și nu mi-am închipuit vreodată că e posibil să te trezești peste noapte cu un necunoscut care are cel mai mare număr de voturi pentru președinție. Iar necunoscutul, când începe să fie cunoscut, te sperie. E cineva care e de pe altă planetă în momentul de față. Adică nu mai are de-a face nimic cu contemporaneitatea. El este în faza legionară, în faza patriotic-războinică, în faza socialistă, cumva și pro-rusă.

ADVERTISING

Nu înțeleg cum s-a ajuns aici. Și mai ales ce mă crispează și mă sperie e că serviciile, de-abia după ce el a ajuns unde a ajuns, au început să livreze informații despre el.

Păi, dacă aveau aceste informații, de ce n-au prevenit forurile politice de ele și dacă nu le aveau, înseamnă că ori sunt incapabili, ori sunt implicați în această construcție absurdă”, spune Andrei Pleșu.

Nu trebuie neapărat să fie un fanatic al Vestului. Și lumea vestică are problemele ei, dar e vorba totuși de un minimum de bună-cuviință și de realism politic, care să te determine să nu mai ai alunecări de picior în direcții care sunt de mult dovedite ca foarte periculoase.

Nu e vorba să ne îndrăgostim de Vest, de un idol, e vorba să luăm ce e bun de acolo, conștienți că acolo e mai multă normalitate decât de cealaltă parte a graniței, unde lucrurile sunt în stare de explozie permanentă”, adaugă Andrei Pleșu.

"E foarte important ce se va întâmpla cu alegerile parlamentare. Ar putea fi o șansă de recuperare a unei minime normalități./…/ Să votăm în așa fel încât Parlamentul să fie mai normal și mai puternic decât președintele, dacă președintele iese cine ne temem să iasă", avertizează el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇