Realist, despre șansele Elenei Lasconi. Linia frontului

Realist, despre șansele Elenei Lasconi. Linia frontului

Decizia CCR, deși venită după mult scandal și multe suspiciuni, era predictibilă chiar dacă renumărarea nu a fost finalizată, pentru ca scopul demersului era temporizarea, nu anularea. Argumentele au fost expuse de președintele CCR, nu le voi relua, nici măcar nu contează, aș puncta doar că isteria cu puciul, cu lovitura de stat a ajutat numai și numai extremiștii. Dacă a fost o capcană de radicalizare păguboasă, mulți au căzut în ea cu zgomot.

Validarea turului întâi fiind consumată, calendarul finalei poate merge mai departe.

Mai departe spre ce?

Teoretic, aliniamentul finalei este europenism versus Rusia, apartenență euroatlantică versus afiliere la Moscova. Dacă ar fi așa și practic, având în vedere orientarea românilor încă majoritar covârșitor pro UE și proNATO, lucrurile ar fi foarte clare și predictibile.

ADVERTISING

Doar că, practic, situația e cu mult mai complicată, din mai multe motive. Iar cel mai important este mutarea frontului pe altă linie: progresism versus conservatorism.

Călin Georgescu pleacă de la 3.401.726 de voturi, ale sale și ale lui George Simion din turul I. Nu ar trebui să mizăm pe o pierdere prea mare din partea celor dumiriți că ar fi votat emitentul unor bazaconii care pun în discuție inclusiv un diagnostic psihiatric.

Scorul AUR – POT - SOS pe 1 decembrie este mai mic cu numai 4 procente decât cel din 24 noiembrie, la prezență aproape similară, procente care pot fi ale unor alegători din bazinul PSD și PNL care nu și-au votat candidații partidelor proprii, dar au revenit la ele la parlamentare.

Elena Lasconi pleacă din 1.772.500 de voturi ale sale din primul tur, la care se pot adăuga o parte din cele 416.000 de voturi ale maghiarilor, care au primit îndemn de la Kelemen Hunor să nu voteze extremismul (mai e omul Rusiei sau am terminat și cu inepția asta?).

Asta nu înseamnă însă că unii dintre ei nu vor prefera să stea acasă, având în vedere și declarațiile extrem de neinspirate ale dnei Lasconi despre declararea lui Viktor Orban persona non grata.

Dilema liberală

Ilie Bolojan a anunțat ferm, fără echivoc și fără condiții, susținerea dnei Lasconi imediat după turul I. Dar e o discuție câți dintre liberali vor urma acest îndemn. Am văzut că liberalii nu și-au susținut masiv nici măcar propriul candidat.

Este posibil ca o parte dintre liberali să se ducă spre Elena Lasconi, dar partidul are un nucleu conservator foarte puternic, mai ales în Ardeal, unde există comunități liberale neoprotestante puternice. Acest segment este bombardat cu propagandă insistentă privind drepturile comunității LGBTQ, părinte 1 - părinte 2, și concesiile pe care Elena Lasconi ar fi dispusă să le facă.

Evident că discuția nu este în mod real despre căsătorie între persoane de același sex, decizia CEDO impune doar un regim juridic pentru asemenea cupluri, adopția este și acum posibilă, dar nu la nivel de cuplu, ci de către o persoană singură, necăsătorită, indiferent de orientarea ei sexuală, dar adevărul adesea nu poate strica o minciună tenace repetată.

Iar dna Lasconi, deși conservatoare ea însăși, cu cruci mari la gât, deși ortodoxă practicantă, chiar ostentativă aș zice, deși participantă la referendumul pentru familia tradițională, nu a putut face declarații pe placul conservatorilor pentru că pierdea electoratul propriu, progresist. Este  o mare vulnerabilitate.

În plus, și la capitolul misoginism PNL are mari probleme. Să nu uităm că au rămas fără listă la Camera Deputaților în diaspora pentru că nu au fost în stare să pună pe ea o femeie.

Cheia e la PSD

Dar cel mai mare bazin electoral, care poate decide viitorul președinte, este cel al PSD. Conducerea partidului nu a emis, predictibil, un îndemn la vot și, chiar dacă l-ar fi făcut sau, absolut improbabil, îl va face, puțin probabil ca el să fi contat/conteze decisiv. De ce?

Pentru bazinul PSD funcționează exact aceleași argumente ca pentru alegătorii PNL. Bazinul PSD este conservator, tradiționalist, implicit misogin, naționalist, împănat cu comunități ortodoxe radicale și neoprotestante, deci un electorat care se duce natural spre Călin Georgescu la concurență cu Elena Lasconi.

La asta se adaugă ranchiuna pentru declarațiile useriștilor la adresa pesediștilor, inclusiv în ultima  săptămână, în contextul renumărării, când USR și Elena Lasconi ar fi trebuit să se abțină de la atacarea celor de al căror vot au nevoie.

Tot acest raționament este confirmat de sondajul CURS de duminică, care îl arată pe Călin Georgescu cu un avantaj cert.

Dacă dna Lasconi se angajează să desemneze un premier PSD, pe Marcel Ciolacu, de fapt, ar putea motiva oarecum susținerea electoratului PSD pentru turul al doilea, însă riscul este să se dezică implicit de tot ce a susținut până acum și i-a adus voturi. Deja nu aș exclude o demobilizare provocată de iminența guvernării dominată de PSD.

Deci, realist, dna Lasconi ar putea miza cel mult pe absenteismul electoratului PSD.

Cum rămâne cu bazaconiile deconspirate ale lui Călin Georgescu și cu amenințarea Rusiei?

Susținerea pentru el nu este una pe deplin rațională. Ea conține misticism, conspiraționism, furie, frustrare, disperare, adică stări în contradicție cu rațiunea și luciditatea.

Sunt probabil mulți, fac parte dintre ei, cei care după 24 noiembrie au descoperit în anturajul lor susținători șocanți ai lui Călin Georgescu, au putut constata că sunt impermeabili la argument și că orice discuție despre inepțiile rostite de acesta este blocată cu teza manipulărilor comise de presa mainstream ostilă.

Ne place sau nu, dl Georgescu este reprezentativ pentru convingerile și mentalitățile unei mari părți dintre români.

Valul de teama extremismului a fost deja ridicat la turul I, așa se explică scorul dnei Lasconi mult peste partid, nu știu dacă mai are consistent potențial de creștere.

Și, trebuie să fim onești, în această situație nu ajută nici prestația dnei Lasconi. Domnia sa a jucat tot cartea mesianică salvatoare, dar fără conotații psihiatrice și în fața altui pericol. Dl Georgescu ne promite salvarea, cu lozinci, de decadența păcătoasă a Occidentului, iar dna Lasconi, tot cu lozinci, de Rusia.

Niciunul nu s-a adresat celor care nu vor să fie salvați, ci doar conduși spre dezvoltare de un lider cu viziune. Pentru dna Lasconi mai e încă puțin timp.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇