După decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, BEC a emis o decizie de încetare a votului, care era deja în desfășurare în diaspora, dar și a operațiunilor de pregătire a votului pentru duminică, în țară.
În diaspora, votaseră deja peste 50.000 de oameni. Secțiile de votare au început să se închidă.
„Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, încetează de îndată operațiunile de votare și cele de pregătire a votării la secțiile de votare din străinătate.
Totodată, încetează de îndată operațiunile de pregătire a votării la secțiile de votare din țară și se sistează de îndată activitatea de operare în aplicațiile informatice utilizate pentru desfășurarea alegerilor pentru Președintele României din anul 2024”, se arată într-un comunicat al BEC.
În comunicat se mai precizează că „Toate materialele electorale deținute de birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate se sigilează și se predau misiunilor diplomatice și oficiilor consulare.
Toate buletinele de vot întrebuințate sau neîntrebuințate se anulează prin grija birourilor electorale ale secțiilor de votare din străinătate.
De asemenea, conform deciziei BEC, se sistează de îndată operațiunile de predare a materialelor electorale către birourile electorale ale secțiilor de votare din țară.
Toate materialele electorale deja predate birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară se sigilează și se predau birourilor electorale ierarhic superioare”.
Primul tur al alegerilor prezidențiale, anulat
Vineri, Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cei 9 judecători au decis în unanimitate după o şedinţă de 5 ore.
Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul va stabili o nouă dată pentru alegeri.
"Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică", precizează CCR.
Se va relua aşadar inclusiv perioada depunerii de semnături pentru candidaturi, campania electorală şi fiecare candidatură va putea fi contestată în instanţă.
„În momentul de față e ca și cum n-am avut niciodată alegeri prezidențiale. Va trebui guvernul să vină să stabilească noi date ale alegerilor prezidențiale, cu toate perioadele acelea lungi, prevăzute de lege, pentru depunerea candidaturilor, strângerea semănăturilor, întâi validarea lor și așa mai departe, inclusiv campanie electorală.
Deci, practic, reluăm absolut totul, ne vom duce undeva, nu știu, luna martie sau ceva de felul acesta, pentru că acest calendar prevede cel puțin 90 de zile. Deci trei luni de zile din momentul de față sau când se va strânge Guvernul să hotărască care-i data alegerilor”, explică Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM.
Este o decizie fără precedent din partea Curții Constituționale. Hotărârea istorică a fost luată în urma informațiilor furnizate de CSAT.
În diaspora, oamenii au început deja să voteze pentru turul 2. Şi nu se întrerupe votarea până ce nu apare hotărârea CCR în Monitorul Oficial.