Vlad Gheorghe, fondatorul partidului DREPT, a depus la Înalta Curte de Casație și Justiție o cerere de anulare a alegerilor parlamentare. De asemenea, REPER a cerut BEC anularea alegerilor parlamentare.
UPDATE: BEC a respins solicitarea DREPT, motivând că cererea de anulare a alegerilor se poate face numai de către competitorii electorali care au participat la alegeri, în termen de cel mult 40 de ore de la data încheierii votării, iar cererea trebuie temeinic motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
Vlad Gheorghe a depus o cerere la ICCJ
Tocmai am cerut anularea alegerilor parlamentare, scrie Vlad Gheorghe, într-o postare pe Facebook.
„Parlamentarele au fost tot sub "războiul hibrid" pentru care CCR a anulat prezidențialele.
Deci este normal ca toate alegerile afectate de imixtiunile externe descrise de instituțiile de siguranță națională românești și de partenerii străini să fie reluate. Nu?
Sunt multe argumente juridice pentru care alegerile trebuie reluate, de la avantajarea clară a unor partide dubioase și care nu au respectat nicio regulă electorală până la starea de panică generată și alimentată pe rețelele de socializare.
Oricum, argumentul suprem stă în mențiunea clară din documentele desecretizate că și parlamentarele au fost influențate de "actori statali străini".
Reluarea alegerilor parlamentare trebuie susținută de toate forțele democratice, altfel am zice că Ciolacu + PSD au cumpărat deja la bucată putinisti ajunși în Parlament pe mâna Kremlinului și se grăbesc să îi valideze.
Și nu putem zice asta, nu?
Hai cu anularea alegerilor, hai să îi stricăm planul lui Marcelino, hai să scoatem mincinoșii, infractorii și vânduții din Parlament ! Din noul Parlament”, scrie Vlad Gheorghe.
REPER a cerut BEC anularea alegerilor parlamentare
De asemenea, Partidul REPER a solicitat în Biroul Electoral Central anularea alegerilor parlamentare, invocând "ingerinţa Rusiei", "manipularea şi dezinformarea populaţiei" privind unul dintre partide.
„Partidul REPER a solicitat în Biroul Electoral Central anularea alegerilor parlamentare. Avem date evidente care indică ingerinţa Rusiei şi în aceste alegeri şi manipularea şi dezinformarea populaţiei privind un anumit partid.
Considerăm că acelaşi principiu care a determinat anularea alegerilor prezidenţiale prin decizie CCR trebuie aplicat şi alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar. Asta înseamnă garantarea dreptului la un vot corect, democratic, transparent.
REPER susţine totodată necesitatea unei reluări rapide şi transparente a procesului electoral în urma deciziei Curţii Constituţionale de a anula primul tur al alegerilor prezidenţiale. Considerăm că acelaşi principiu trebuie aplicat şi alegerilor parlamentare, care au fost viciate în mod similar, pentru a garanta respectarea voinţei cetăţenilor", informează REPER, pe Facebook.
Este esenţial ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată într-un cadru „corect şi democratic, iar încrederea în sistemul electoral să fie pe deplin restaurată", menţionează sursa citată.
„Facem apel la toţi actorii implicaţi să pună interesul cetăţenilor în primul plan şi să se asigure că noul tur de scrutin va fi organizat cu responsabilitate şi corectitudine. REPER va continua să promoveze o Românie europeană, construită pe valori democratice solide şi pe respectul faţă de statul de drept", adaugă formaţiunea.
BEC a respins
Biroul Electoral Central a respins, vineri, solicitarea Partidului Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT) de anulare a alegerilor parlamentare.
"Analizând cu prioritate respectarea termenului legal de formulare a cererii de anulare a alegerilor, Biroul Electoral Central constată că cererea este tardiv formulată, petentul fiind decăzut din dreptul de a formula această cerere", se arată în decizia BEC.
Conform BEC, cererea de anulare a alegerilor, potrivit legii 208/2015, se poate face numai de către competitorii electorali care au participat la alegeri, în termen de cel mult 40 de ore de la data încheierii votării, sub sancţiunea decăderii, iar cererea trebuie temeinic motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.
"Biroul Electoral Central reţine că cererea de anulare a fost formulată în data de 05.12.2024, ora 22,55, fiind transmisă pe adresa de e-mail a biroului şi înregistrată în data de 06.12.2024.
În consecinţă, Biroul Electoral Central constată că partidul "Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi" D.R.E.P.T. este decăzut din dreptul de a formula cererea de anulare a alegerilor, aceasta fiind tardiv formulată", se arată în decizie BEC.
Primul tur al alegerilor prezidențiale, anulat
Vineri, Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Cei 9 judecători au decis în unanimitate după o şedinţă de 5 ore.
Procesul electoral va fi reluat în integralitate, Guvernul va stabili o nouă dată pentru alegeri.
"Procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică", precizează CCR.
Se va relua aşadar inclusiv perioada depunerii de semnături pentru candidaturi, campania electorală şi fiecare candidatură va putea fi contestată în instanţă.
„În momentul de față e ca și cum n-am avut niciodată alegeri prezidențiale. Va trebui guvernul să vină să stabilească noi date ale alegerilor prezidențiale, cu toate perioadele acelea lungi, prevăzute de lege, pentru depunerea candidaturilor, strângerea semănăturilor, întâi validarea lor și așa mai departe, inclusiv campanie electorală.
Deci, practic, reluăm absolut totul, ne vom duce undeva, nu știu, luna martie sau ceva de felul acesta, pentru că acest calendar prevede cel puțin 90 de zile. Deci trei luni de zile din momentul de față sau când se va strânge Guvernul să hotărască care-i data alegerilor”, explică Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM.
Este o decizie fără precedent din partea Curții Constituționale. Hotărârea istorică a fost luată în urma informațiilor furnizate de CSAT.
În diaspora, oamenii au început deja să voteze pentru turul 2. Şi nu se întrerupe votarea până ce nu apare hotărârea CCR în Monitorul Oficial.