DIICOT a descins la Primăria Iași, la două zile după DNA. Chirică a fost dus la audieri cu mandat UPDATE Ce spune avocatul

DIICOT a descins la Primăria Iași, la două zile după DNA. Chirică a fost dus la audieri cu mandat <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Ce spune avocatul

Procurorii de la DIICOT împreună cu poliţiştii de la Crimă Organizată au făcut, miercuri, percheziţii la Primăria Iaşi, la numai două zile după cele ale DNA. 

DIICOT a anunțat într-un comunicat că poliţiştii şi procurorii fac 24 de percheziţii la locuinţele şi imobilele deţinute de mai multe persoane, dar şi la sediile unor instituţii publice, într-un dosar de abuz în serviciu, uzurparea funcţiei, spălare de bani şi fals.

Acţiunile vizează autorizarea executării unor lucrări de construcţii, pentru care suspecţii s-ar fi folosit de conexiunile cu funcţionari din administraţia publică locală.

ADVERTISING

Primarul din Iaşi, Mihai Chirica, a fost dus miercuri la audieri. Acesta era însoţit de avocat. La ieşirea din sediul Primăriei, Chirica le-a spus jurnaliştilor că merge să dea declaraţii procurorilor DIICOT, afirmând că nu are nicio teamă.

UPDATE Avocatul Daniel Atasiei, care îl reprezintă pe edilul din Iaşi, a afirmat, înainte de audieri, că se aşteaptă să fie "o zi lămuritoare pentru toată lumea, iar la final să mergem liniştiţi acasă". El a arătat că Mihai Chirica are calitatea de suspect în dosar, dar ”nu are niciun fel de grijă, ştie că nu a făcut nimic ilegal”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"S-au desfăşurat nişte percheziţii într-un dosar mai vechi, care nu-l privea pe domnia sa. A fost pus în executare un mandat de percheziţie la sediul biroului de primar, există un mandat de aducere pentru domnia sa, în calitatea de suspect, urmează să vedem care sunt acuzaţiile în momentul în care încep audierile.

Deocamdată aşteptăm să se finalizeze celelalte activităţi din dosar, pentru a vedea momentul în care va da domnia sa declaraţii şi va afla care sunt faptele care i se impută. Momentan nu are niciun fel de grijă, ştie că nu a făcut nimic ilegal, sunt convins că doreşte să lămurească aceste aspecte", a declarat avocatul Daniel Atasiei, citat de News.ro.

ADVERTISING

Întrebat dacă se aşteaptă ca primarul Mihai Chirica să fie reţinut la finalul audierilor, avocatul Atasiei a răspuns: "Nu cred, dar nu vreau să fac pariuri şi să dau pronosticuri".

La audieri au fost duşi miercuri dimineaţă mai mulţi angajaţi din Primărie. Trei şefe ale Serviciului Juridic s-au numărat printre persoanele care vor fi audiate.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru Ziarul de Iași că pe lista celor audiați în cazul investigat de către DIICOT sunt fostul viceprimar Gabriel Harabagiu şi omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

Cazul Hala Centrală

Potrivit surselor citate, ar fi vorba despre edificarea restaurantului Veranda pe clădirea Halei Centrale, dar şi de alte tranzacţii imobiliare legate de Hala Centrală.

Iniţial, Primăria respinsese proiectul în anul 2016. Un an mai târziu a fost de acord cu restaurantul. În luna martie a acestui an a apărut un certificat de urbanism pentru intrare în legalitate a unor lucrări executate pe acoperişul clădirii.

La sediul DIICOT Iaşi vor fi duse, pentru audieri, 30 de persoane, despre care există bănuiala că sunt implicate în activitatea infracţională, a anunțat instituția.

Amintim că DNA a efectuat, luni, percheziții la Primăria Iași într-un dosar vizând infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2018 – 2020.

Este vorba despre eliberarea unor documente privind autorizarea construcţiei, edificarea, tranzacţionarea şi intabularea unui imobil din municipiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇