Deținuți prinși că vindeau droguri în penitenciar: Un gram de heroină costa 25.000 de lei

Deținuți prinși că vindeau droguri în penitenciar: Un gram de heroină costa 25.000 de lei

Polițiștii și procurorii DIICOT au documentat activitatea mai multor deținuți care vindeau droguri în penitenciar. Drogurile erau aruncate peste gardul închisorii sau ajungeau prin pachetele cu mâncare și erau vândute pe pachete de țigări.

Un gram de heroină costa 25.000 de lei, iar unul de cocaină 5.000 de lei.

În dosar sunt vizate 20 de persoane, suspectate de trafic de droguri de risc şi mare risc. 17 dintre suspecţi sunt arestaţi în alte cauze.

În perioada 2022 - 2023, persoanele încarcerate ar fi introdus în interiorul penitenciarului, cu sprijinul unor rude sau al unor persoane din anturajul apropiat, droguri de mare risc (heroină şi cocaină), pe care le-ar fi vândut unor consumatori aflaţi în detenţie.

ADVERTISING

Suspecţii execută deja pedepse pentru infracţiuni cu grad ridicat de pericol social - trafic de droguri de mare risc, omor, tâlhărie, furt, trafic de persoane, pornografie infantilă, agresiune sexuală, viol,  

”Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile ar fi fost aruncate peste gardul împrejmuitor în curtea locului de detenţie ori ascunse în diverse produse alimentare sau obiecte de vestimentaţie. În interiorul penitenciarului, dozele ar fi fost distribuite direct sau prin utilizarea unor sisteme artizanale de transport, iar preţul ar fi fost stabilit preponderent în pachete de ţigări”, arată anchetatorii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit acestora, în situaţia în care dealerul ar fi convenit ca plata să se facă în bani, sumele ar fi fost achitate de intermediarii consumatorului (rude sau persoane apropiate), fie direct, fie prin transfer bancar în conturi ale unor persoane indicate de traficant.

”Din probatoriul administrat, a rezultat că preţul unei doze de 0,01 grame de heroină ar fi fost echivalat cu 10 pachete de ţigări, iar al uneia de 0,4 grame de cocaină era de 1.500 – 2.000 de lei, rezultând astfel că valoarea unui gram de heroină s-ar fi ridicat la aproximativ 25.000 de lei, iar a unui gram de cocaină la 5.000 de lei”, explică IGPR.

ADVERTISING

Au fost făcute controale în camerele de detenţie, fiind descoperite şi ridicate mai multe mijloace de probă.

”La data de 28 noiembrie 2023, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti a dispus arestarea preventivă a 19 persoane cercetate, faţă de care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au formulat propunere”, anunţă IGPR şi DIICOT.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇