De ce vor cei mai puternici oameni de pe planetă ca femeile să facă mai mulți copii

De ce vor cei mai puternici oameni de pe planetă ca femeile să facă mai mulți copii

Kim Jong Un, Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut recent apel către femeile din țările lor să nască mai mulți copii. Și nu sunt singurii lideri care au același obiectiv.

Unii dintre cei mai puternici bărbați din lume au aceeași dorință: femeile trebuie să facă mai mulți copii.

În ultima lună, liderii din Rusia, China și Coreea de Nord au făcut declarații similare, cerându-le femeilor din țările lor să contribuie la creșterea natalității, notează Business Insider.

Primul care a lansat un apel în acest sens a fost președintele chinez Xi Jinping. El s-a adresat în octombrie organizației de femei a Partidului Comunist Chinez, spunând că femeile trebuie să ajute la stabilirea "noii tendințe a familiei".

Xi a mai spus că vrea ca poporul chinez "să cultive activ o nouă cultură a căsătoriei și a natalității și să consolideze îndrumările asupra viziunii tinerilor privind căsătoria, natalitatea și familia" .

ADVERTISING

A urmat Vladimir Putin, care pe 28 noiembrie a făcut apel la femeile din Rusia "să se întoarcă la rădăcinile lor", așa cum "bunicile și străbunicile aveau șapte, opt sau chiar mai mulți copii".

"Să păstrăm și să reînviem aceste tradiții excelente. Familiile numeroase trebuie să devină regula, un mod de viață pentru tot poporul Rusiei", a spus Putin, la Consiliul Mondial al Poporului Rus de la Moscova.

"Menținerea și creșterea populației Rusiei este scopul nostru pentru următoarele decenii și chiar generații următoare. Acesta este viitorul lumii ruse, veche de milenii, al Rusiei eterne", a adăugat liderul de la Kremlin.

Pe 4 decembrie, liderul nord-coreean Kim Jong Un a făcut o rară declarație despre scăderea natalității din țara sa şi un apel la femei să nască mai mulți copii.

Într-un discurs ținut la cea de-a cincea Conferință Națională a Mamelor, Kim a adus un omagiu femeilor din țara sa pentru "gândirea lor patriotică la fel de valoroasă ca o bijuterie și la efortul lor prețios", lăudându-le eforturile făcute atunci "când au dat naștere multor copii pe care i-au crescut în zilele neajunsurilor și dificultăților".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Oprirea scăderii natalității și asigurarea de îngrijire și educație bună copiilor sunt treburile noastre pe care ar trebui să le rezolvăm împreună cu mamele noastre", a spus Kim.

"Când toate mamele înțeleg clar că înseamnă patriotism să naști mulți copii și să faci asta pozitiv, cauza noastră de a clădi o țară socialistă puternică poate fi realizată mai repede", a continuat liderul nord-coreean.

Discursul lui Kim Jong Un a făcut înconjurul lumii pentru că acesta părea că își șterge lacrimile în timp ce le cerea femeilor să oprească scăderea natalității în țară, tamponându-și ochii cu o batistă.

Elon Musk atacă cuplurile care nu vor copii

Și lideri din afara sferei politice sprijină creșterea natalității. Elon Musk, care a declarat cândva că are de gând să facă mulți copii, atât cât va fi posibil și să fie un tată bun, este un adept al creșterii natalității.

ADVERTISING

"Fac tot posibilul să ajut la rezolvarea crizei natalității scăzute. Prăbușirea ratei natalității este cel mai mare pericol de până acum al civilizației", a scris pe X omul de afaceri, în iulie 2022.

Musk, care are zece copii cu trei femei, a pus sub semnul întrebării moralitatea cuplurilor care nu au copii, deși au două surse de venit. "Există o moralitate îngrozitoare a celor care intenționat nu au copii: ei cer de fapt ca la bătrânețe copiii altora să aibă grijă de ei", a scris Musk, săptămâna trecută, pe X.

Îngrijorarea controversatului om de afaceri este împărtășită și de alte voci din mișcarea anti-avort care consideră că lumea se confruntă cu pericolul major al depopulării societăților dezvoltate. Business Insider a prezentat anul trecut viziunea unui cuplu care își dorește ca toți copiii săi să aibă cel puțin câte opt urmași timp de 11 generații, sperând că această linie genealogică să devină cea mai dominantă de pe planetă.

De ce au nevoie liderii de mai mulți copii

Există un motiv important pentru care toți acești bărbați puternici, în special șefii de state menționați, vor ca femeile să nască mai mulți copii. Anul acesta, Biroul Național de Statistică al Chinei a raportat prima scădere demografică din 1961 încoace. Astfel, populația din această țară s-a diminuat cu aproximativ 850.000 de persoane. China a înregistrat și un nou nivel redus al numărului de căsătorii înregistrate, adică 6,83 de milioane.

Xi a implementat schimbări importante de politici pentru a remedia problema natalității în scădere. În 2016, guvernul de la Beijing a renunțat la politica unicului copil și a început să le permită cuplurilor să aibă câte doi copii. În mai 2021, autoritățile chineze au ridicat limita, permițând cuplurilor să aibă trei copii.

Și Rusia are o criză demografică, dar din alte motive: invazia din Ucraina a determinat sute de mii de oameni să părăsească țara. Iar potrivit estimărilor din 23 octombrie ale Ministerului britanic al Apărării, 290.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina. Între timp, armata ucraineană susține că pierderile Rusiei se apropie de 350.000 de oameni:

În schimb, în Coreea de Nord rata fertilității a scăzut de la 3,67 în 1955 la 1,79 în 2023. Deși mai puțin abruptă decât criza demografică cu care se confruntă Coreea de Sud, criza cu care se confruntă Phenianul poate avea în viitor efecte majore asupra regimului totalitar.

Motivele pentru care cei mai puternici bărbați de pe planetă vor ca femeile să aducă pe lume mai mulți copii sunt ușor de aflat. Mai greu este ca femeile chiar să facă asta, conchide publicația citată.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇