Pentru că multe şcoli, grădiniţe şi licee din judeţul Gorj sunt afectate de cutremurele de luni şi marţi, elevii pot căpăta o săptămână de vacanţă de iarnă în plus. Între timp, zona nu s-a calmat, au fost deja 325 de replici la seism, iar specialiştii spun că acestea pot continua încă timp de două luni.
În această săptămână, elevii din Gorj au fost în aşa-numita vacanţă mobilă de schi din februarie. În mod normal, luni, ar trebui să revină în clase. Dar pentru că multe clădiri au fost avariate de cutremur şi sunt nesigure, directorii şcolilor şi grădiniţelor pot cere prelungirea vacanţei.
"Recomand reprezentanţilor Consiliului Local şi ai Primăriei Municipiului Târgu Jiu în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ să susţină decizia organizării în perioada următoare a programelor 'Şcoala Altfel' şi 'Săptămâna Verde', care nu presupun activităţi în incinta şcolilor.
Am şi discutat deja cu o parte dintre reprezentanţii noştri despre acest aspect, în contextul activităţii seismice recente şi cred că fiecare părinte îşi doreşte să rămână aproape de copilul său în această perioadă, chiar dacă şcolile sunt printre cele mai sigure zone din municipiu. Investiţiile pe care le-am făcut în infrastructura şcolară au creat un mediu sigur pentru copii în incintele unităţilor de învăţământ.
Totodată, o astfel de decizie nu ar afecta orele de curs atât de importante, mai ales pentru cei care se pregătesc pentru examenele naţionale. Este o perioadă dificilă pentru noi toţi în care trebuie să ne păstrăm calmul şi pe care, sunt convins, o vom depăşi cu bine", a declarat primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, citat de Agerpres.
Reprezentanţii ISJ Gorj au transmis că unităţile de învăţământ afectate de mişcările seismice îşi pot reprograma activităţile din "Şcoala Altfel" şi "Săptămâna Verde", aprobările urmând să fie decise de consiliul de administraţie al fiecărei instituţii, apoi transmise către ISJ Gorj până vineri, la ora 10:00.
Replicile mai pot continua luni întregi
Pe de altă parte, nici zona seismică nu s-a potolit încă şi replicile la cutremur continuă să se producă.
Până acum au fost în jur de 325 de replici, ceea ce specialiştii spun că este normal.
Constantin Ionescu, directorul INFP, a vorbit despre ce urmează la Digi24:
"Până la această oră au fost 320-325 de replici după cutremurul din Gorj. Este o activitate normală după un șoc așa de mare, la un cutremur de suprafață.
Activitatea replicilor poate să se întindă pe timp de o lună, chiar și două luni.
Din experiența altor zone din România, cum e cea de la Galați din 2013, au fost replici din septembrie până în decembrie. Este posibil ca și în Gorj să avem aceeași manifestare.
Deocamdată replicile se situează în marja de 1 grad, până la 4,2, cât a fost ieri.
După ce se termină acest roi de cutremure, pe o perioadă mare, va urma o perioadă de liniște, dar poate va mai da ceva puseuri din când în când".