Ministerul Educației a anunţat joi că a găsit lista școlilor cu risc seismic, dar nu o va face publică.
Aşa că noi în continuare nu știm în ce județe sunt școlile cu risc seismic și care sunt acestea.
Amintim că miercuri Ministerul Educației anunța că lista este la Ministerul Dezvoltării și că o va cere. Ulterior, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a spus că lista cu școlile cu risc seismic este... la Ministerul Educației.
Se pare că aşa este şi Ministerul Educației anunță, joi, că a găsit-o.
Iată precizările de la MEN remise presei:
"Ministerul Educaţiei are o situaţie a clădirilor cu destinaţia unităţi de învăţământ, inclusiv cele expertizate şi clasificate ca fiind expuse riscului seismic. Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) este platforma în care unităţile de învăţământ raportează aceste date.
Fiind vorba despre clădiri aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor locale, Ministerul Educaţiei a dispus verificări suplimentare, pentru a evita eventualele erori în raportare".
Toate datele vor fi analizate, în cadrul unui grup de lucru interinstituţional, anunţat la şedinţa de guvern de premierul Nicolae Ciucă.
"În cadrul acestui grup de lucru, din care face parte şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, se va stabili concret câte clădiri cu destinaţia unităţi de învăţământ sau instituţii de învăţământ sunt deja incluse într-un program de consolidare şi câte vor fi cuprinse în viitor într-un astfel de proces", afirmă sursa citată.
Premierul Nicolae Ciucă a spus miercuri că sunt 118 școli evaluate cu risc seismic 1 și că un grup de lucru din care va face parte și Ministerul Educației va analiza “modalitatea prin care aceste școli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat”. Grupul este coordonat de către viceprim-ministrul Kelemen Hunor.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat joi, la Sibiu, că în şedinţa de săptămâna viitoare a grupului interministerial se va vedea câte din cele 118 clădiri sunt cuprinse deja în programe de consolidare, iar celelalte vor fi incluse în proiectul special guvernamental destinat lucrărilor pentru astfel de obiective publice, care va fi demarat cât mai rapid posibil.
"Ceea ce facem noi acum este să verificăm acele date, să vedem dacă au mai existat expertizări de clădiri, să ne asigurăm că ele sunt corecte, ca apoi săptămâna viitoare, în grupul de lucru anunţat de către domnul prim-ministru, să vedem câte dintre aceste clădiri cu risc seismic sunt deja în programe de consolidare, fie ale Ministerului Educaţiei, fie ale Ministerului Dezvoltării, fie chiar programe sau, mă rog, finanţări ale primăriilor şi apoi pentru cele rămase să le includem într-un program special cu celeritate, pentru că ele, fiind risc seismic 1, în mod evident trebuie prioritizate în ceea ce înseamnă investiţiile în consolidări", a afirmat ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.