Cutremure puternice în "Cercul de Foc" al Pacificului. Cele mai mari au lovit Indonezia și Filipine

Cutremure puternice în "Cercul de Foc" al Pacificului. Cele mai mari au lovit Indonezia și Filipine

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 6,7 a lovit, luni, coasta de vest a insulei indoneziene Sumatra, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS).

Cutremurul s-a produs la 04:09 (duminică, 21:09 GMT), la 21,8 kilometri adâncime, iar epicentrul său a fost la 167 de kilometri vest de oraşul de coastă Pariaman, a indicat USGS, notează AFP.

„Seismul a fost resimţit timp de un minut la intensitate moderată, oamenii au intrat în panică şi şi-au părăsit casele”, a afirmat într-un raport preliminar Agenţia naţională de management al dezastrelor.

Primul cutremur a fost urmat de câteva replici puternice, potrivit serviciilor seismologice indoneziene.

Centrul de avertizare de tsunami din Pacific a indicat iniţial că acest cutremur are potenţialul de a genera un val uriaş în Oceanul Indian, dar a anulat avertismentul la scurt timp.

„Potrivit ultimelor informaţii, nu există victime sau pagube, dar continuăm să monitorizăm situaţia. Cutremurul a fost puternic resimţit în sudul Insulei Nias”, situată la nord-vest de Sumatra, au precizat serviciile de urgenţă. Oamenii „s-au calmat” după ridicarea avertismentului de tsunami, au adăugat acestea.

ADVERTISING

Cutremur puteric și în Filipine

Un alt cutremur puternic, cu magnitudinea 6,4, potrivit Institutului american de geofizică (USGS), a lovit luni principala insulă din Filipine, zguduind clădirile din capitala Manila, dar fără a provoca pagube, potrivit primelor informaţii.

Cutremurul, produs la o adâncime mică, 11 kilometri, a lovit insula Luzon la 05:05 (duminică, 21:05 GMT), potrivit USGS.

"Locuitorii sunt obişnuiţi cu acest tip de cutremure, nu au fugit afară şi nu s-au panicat", a declarat locotenentul Aristotel Calayag, şeful poliţiei din oraşul Lubang, situat în Mindoro, o insulă de lângă Luzon.

Căpitanul Michelle Gaziola, şefa poliţiei din Morong, pe insula Luzon, a declarat pentru AFP că seismul a fost "un pic cam puternic, dar a fost scurt".

"Suntem bine. Majoritatea oamenilor încă dorm", a adăugat ea.

Filipinele și Indonezia sunt situate pe "Cercul de Foc" al Pacificului, unde coliziunea plăcilor tectonice provoacă cutremure de pământ frecvente şi activitate vulcanică semnificativă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇