Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă asupra situaţiei din Ucraina

Curtea Penală Internaţională va deschide o anchetă asupra situaţiei din Ucraina

Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan a anunţat luni deschiderea cât mai rapid a unei anchete asupra situaţiei din Ucraina, invocând „crime de război” şi „crime împotriva umanităţii”.

"Sunt convins că există o bază rezonabilă pentru a crede că în Ucraina au fost comise presupuse crime de război şi crime împotriva umanităţii", a declarat într-un comunicat procurorul CPI, transmite AFP.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 5-a zi de război în Ucraina

Karim Khan şi-a exprimat săptămâna trecută "o îngrijorare tot mai mare" cu privire la evoluţiile recente din Ucraina şi a cerut părţilor în conflict să respecte dreptul internaţional umanitar.

"Având în vedere extinderea conflictului din ultimele zile, intenţionez ca această anchetă să cuprindă şi toate presupusele noi infracţiuni aflate în jurisdicţia oficiului meu, care sunt comise de orice parte în conflict, oriunde pe teritoriul Ucrainei", a subliniat Khan.

Ucraina nu a semnat Statutul de la Roma, tratatul internaţional care a instituit CPI, dar a recunoscut oficial jurisdicţia Curţii pentru crimele comise pe teritoriul său.

În decembrie 2020, predecesoarea lui Khan, Fatou Bensouda, a declarat că din 2014 în Ucraina s-a înregistrat "o gamă largă de comportamente care constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii", solicitând o anchetă completă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇