Cursă contra cronometru în Maroc pentru salvarea unui copil căzut de 5 zile într-un puț- UPDATE A fost scos, dar a murit

Cursă contra cronometru în Maroc pentru salvarea unui copil căzut de 5 zile într-un puț- <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> A fost scos, dar a murit

Cu excavatoare, tuburi din beton și echipamente medicale, echipe de salvatori au încercat timp de câteva zile să scoată un băiat marocan de 5 ani dintr-un puț îngust și adânc de 32 de metri. Băiatul a fost adus la suprafață și transportat la spital. La scurt timp a fost pronunțat decesul.

UPDATE 23:06 – Medicii au pronunțat decesul copilului în jurul orei locale 22, informează MENA.

UPDATE 22:38 - Băiatul a fost scos la suprafață și urcat într-o ambulanță, alături de părinții săi, transmit mai mulți internauți pe Twitter.

UPDATE 22:00 - Salvatorii ajunși în apropierea băiatului sapă cu mâinile goale, pentru a reduce riscul de prăbușire a galeriei la maximum. Mii de oameni așteaptă deznodământul cu sufletul la gură, fie la fața locului, fie pe Internet, unde imaginile sunt transmise live.

ADVERTISING

UPDATE 21:00 - Salvatorii au intrat în tunelul care duce la locul în care se află Rayan. 24 de cm îi mai despart de el. Ei sunt însoţiţi de o echipă medicală dar deocamdată nu se ştie când vor ieşi, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului, informează News.ro.

Pe ultimele imagini transmise de o cameră de inspecţie, băiatul "a apărut întins pe o parte” dar este "imposibil de spus cu certitudine dacă trăieşte”, a explicat un oficial al echipelor de intervenţie, Abdelhadi Tamrani.

Oficialul şi-a păstrat însă "speranţe foarte mari" de a-l scoate în viaţă. Salvatorii au încercat să trimită oxigen şi apă prin tuburi şi sticle coborâte la Rayan, fără a avea certitudinea că le-ar fi putut folosi.

ADVERTISING

UPDATE 19:50 - Rayan este viu, dar în comă, după ce a suferit numeroase fracturi. O echipă medicală e pregătită să se ocupe de el înainte de a fi transferat la spitalul din Rabat.

Operațiunea de salvare continuă:

Băiatul, pe nume Rayan, are 5 ani și trăiește alături de familia sa în Tamorot, un mic oraș aflat la circa 100 de kilometri depărtare de Șafșauan (oraș mai mare din nordul Marocului). Potrivit Reuters, băiatul a căzut în puț încă de marți.

O rudă a lui Rayan a povestit pentru Reuters TV că familia i-a observat lipsa celui mic atunci când l-a auzit scâncind de pe fundul gropii. Nu e foarte clar când anume s-a întâmplat asta, dar cel mai probabil că după câteva ore de la momentul în care băiatul a căzut.

ADVERTISING

Cert este că, între timp, la fața locului au venit echipe de salvatori. Și au început să sape cu excavatoarele, ca să poată ajunge la băiatul izolat pe fundul puțului. Se lucrează non-stop, iar operațiunea este transmisă integral online.

Abdesalam Makoudi - unul dintre liderii operațiunii de salvare - a declarat pentru BBC, vineri seara, că s-a lucrat zi și noapte, de trei zile.

”Aproape că am ajuns la el. De trei zile muncim non-stop. Am început să obosim. Dar întreaga echipă e aici și rezistă în continuare”, a precizat Makoudi.

Operațiunea e dificilă, din cauza riscului mare de alunecare a terenului. Orice săpătură greșită ar putea duce la deplasarea unei cantități uriașe de pământ, care l-ar putea strivi pe Rayan.

Pe măsură ce sapă tunelul spre locul în care se află Rayan, salvatorii introduc în el tuburi de beton, ca să stabilzeze solul.

Și mai grea a devenit misiunea de salvare, după ce excavatoarele au dat de piatră, în timpul săpăturilor.

Cu o voce pierdută, care abia se mai putea auzi – din preajma excavatoarelor – tatăl lui Rayan le-a spus reporterilor Reuters că e convins că toate lumea face tot ce poate pentru a-i salva fiul.

Bărbatul poartă o haină tradițională cu glugă, pentru că iernile sunt destul de friguroase în această zonă a Marocului. Pe fundul gropii, fiul său este, însă, expus frigului.

Salvatorii au reușit să coboare, prin gura îngustă a puțului (cu diametrul de circa 45 de centimetri), oxigen și alimente, până la Rayan. Nimeni nu știe, însă, dacă băiatul a reușit să mânânce ceva.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇