Cum s-au produs ploile record din Dubai. Operațiunea veche de zeci de ani pe care unii oameni o consideră vinovată (Foto & Video)

Cum s-au produs ploile record din Dubai. Operațiunea veche de zeci de ani pe care unii oameni o consideră vinovată (Foto & Video)

După inundaţiile din Dubai au apărut speculații despre cauza ploilor istorice: operaţiunea de însămânţare a norilor. Dar este oare așa?

Emiratele Arabe Unite au fost inundate în această săptămână, după ce o furtună a adus cea mai mare cantitate de precipitații pe care a văzut-o țara în mai bine de 75 de ani.

Autostrăzile s-au transformat în râuri, șoferii și-au abandonat vehiculele blocate, casele și întreprinderile au fost avariate, iar zborurile pe unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume au fost semnificativ perturbate. 20 de persoane au fost ucise.

În timp ce vremea extremă se încadrează în tiparele despre care oamenii de știință au avertizat de mult timp, au existat speculații că operațiunea de însămânțare a norilor – un proces care presupune modificarea structurii unui nor pentru a provoca ploaia – ar putea fi vinovată pentru furtunile catastrofale de acum, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Această teorie nu este doar în Emiratele Arabe Unite. Pe măsură ce ploile torenţiale au făcut prăpăd în California în ultimii doi ani, în mediul online au fost numeroase speculaţii cu privire la faptul că programul de însămânţare a norilor a fost cauza.

Dar experții și oficialii au negat în mod repetat această posibilitate.

Storm dumps heaviest rain ever recorded in desert nation of UAE, flooding roads and Dubai's airport

Ce este însămânțarea norilor

Pentru a vorbi despre însămânțarea norilor, trebuie mai întâi să vorbim despre norii înșiși. Formați din cristale de gheață minuscule sau picături de apă, norii se formează atunci când vaporii de apă se răcesc în atmosferă.

Precipitațiile au loc atunci când aceste picături se condensează și se combină cu particule de sare sau fum.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însămânțarea norilor este o strategie de modificare a vremii, veche de zeci de ani, care adaugă acești agenți în atmosferă, în încercarea de a face să cadă mai multe precipitații. Este folosită de țări din întreaga lume, de obicei, în zonele care se confruntă cu secetă.

Procesul se poate face de la sol, cu generatoare, sau cu avioane. Meteorologii monitorizează îndeaproape norii înainte de a fi însămânțați.

Desert Research Institute (DRI), o organizație non-profit din Nevada, folosește iodură de argint, un compus despre care oamenii de știință spun că există în mod natural în mediul înconjurător și nu este dăunător, care este ars sau aruncat cu avioanele pentru a ajunge în nori.

ADVERTISING

Emiratele Arabe Unite, care și-au început programul de însămânțare a norilor încă din anii 1990, utilizează componente de sare, a raportat CNBC.

„Aeronavele noastre specializate folosesc doar săruri naturale și nu substanțe chimice dăunătoare”, a declarat Centrul Național de Meteorologie (NCM) din Emiratele Arabe Unite pentru CNBC în martie.

Însămânțarea norilor a provocat ploaia abundentă?

Pe scurt, oamenii de știință spun că nu însămânțarea norilor este cauza ploilor abundente. Într-o declarație, NCM, care supraveghează operațiunile de însămânțare a norilor din Emiratele Arabe Unite, a declarat că nu au existat astfel de operațiuni înainte sau în timpul furtunii.

„Nu ne-am angajat în nicio operațiune de însămânțare în timpul acestui eveniment meteorologic special. Însămânțarea norilor constă în țintirea norilor mult mai devreme, înainte de precipitații. Operațiunea de însămânțare a norilor în timpul unui scenariu de furtună severă s-ar dovedi inutilă”, a declarat Omar Al Yazeedi, directorul general adjunct al NCM.

Între timp, și experții au dezmințit această teorie. Maarten Ambaum, profesor de fizică la Universitatea din Reading, a spus că „însămânțarea norilor este folosită pentru norii care în mod normal nu produc ploaie. Nu se poate produce o mare furtună prin această operațiune".

Friederike Otto, doctor în știința climei la Imperial College London, a declarat pentru Reuters că ploile au devenit mult mai abundente în întreaga lume, pe măsură ce clima se încălzește, deoarece o atmosferă mai caldă poate reține mai multă umiditate.

”Nu este corect să vorbim despre însămânțarea norilor ca fiind cauza ploilor abundente”, a spus ea.

Sentimentul de scepticism din partea unora cu privire la adevărata cauză a catastrofei evidențiază o dualitate frustrantă: disponibilitatea publicului de căuta vinovaţi pentru alterarea vremii se aliniază direct cu reticența de a accepta faptul că alte activități umane contribuie în mod activ la criza climatică și, în cele din urmă, la evenimente extreme ca acesta.

Așadar, precipitațiile uriașe au fost cauzate cel mai probabil de schimbările climatice, spun experții.

Potrivit oamenilor de știință din domeniul climei, creșterea temperaturilor globale, cauzată de schimbările climatice, duce la mai multe evenimente meteorologice extreme în întreaga lume, inclusiv precipitații intense.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇