PNL, prins într-o ecuație cu două necunoscute, PSD și ADU

Primul sondaj de opinie, publicat după destrămarea coaliției la București, e o veste proastă pentru liberali. Aceștia au acceptat un rol secundar în confruntarea din iunie, una care va genera o nouă dinamică politică pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.
PNL, prins într-o ecuație cu două necunoscute, PSD și ADU
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nicolae Ciucă are o problemă. PNL a ajuns pe locul trei în București, fiind depășit de Alianța Dreapta Unită, aflată la conducere, și de PSD, poziția a doua.

Deciziile luate de liderul partidului nu numai că dinamitează șansele acestuia de a candida la președinția României, dar îi fac pe liberali dependenți de social-democrați.

Klaus Iohannis, după cum a recunoscut public în repetate rânduri, este arhitectul coaliției de guvernare PSD-PNL.

Justificarea președintelui a fost nevoia de stabilitate a României după ieșirea din criza pandemică și, apoi, începutul războiului.

Trebuie precizat că invadarea Ucrainei de către Rusia a avut loc în 24 februarie 2022, iar decizia lui Iohannis de a crea o nouă majoritate parlamentară a fost luată în septembrie 2021.

La vremea respectivă, au existat opinii că președintele României avea informații consistente, la fel ca și alți lideri europeni, că exista posibilitatea unei invazii.

ADVERTISING

Încă de la jumătatea lunii aprilie 2021, Rusia adusese în jur de 100.000 de militari la granițele cu Ucraina, anunțând o posibilă încercare de cucerire a țării vecine.

SondajPrimariaBucuresti2024

Influența lui Iohannis, tot mai redusă

În contextul campaniei electorale, cu toate manevrele lui Klaus Iohannis pentru a obține o poziție în configurația puterii euro-atlantice astfel încât să-și păstreze și influența asupra politicii din România, nimic nu e sigur.

Șansele să ajungă secretar-general al NATO sunt zero, mai ales după ce Mark Rutte, premierul Olandei, a primit și sprijinul Turciei.

În ce privește o posibilă funcție în cadrul Comisiei Europene, negocierile sunt intense și pe muchie de cuțit, iar totul se va hotărî în zilele de după alegerile europarlamentare care au loc în 9 iunie.

Influența lui Iohannis în ce privește alegerile locale e redusă, iar PNL, prins între nemulțumirea propriului electorat și slăbirea autorității președintelui, face greșeli pe bandă rulantă.

„La nivelul PNL am luat decizia ca fiecare candidat la primăriile municipiilor reședință de județ şi la nivelul consiliilor județene să fie aprobat de către Biroul Politic Național pe baza cererilor venite de la fiecare filială”, a declarat Nicolae Ciucă, după ce a aflat că Iulian Dumitrescu, cercetat de DNA într-un dosar de corupție, va candida pentru poziția de președinte al Consiliului Județean Prahova.

Pentru respectiva filială județeană „nu am primit această solicitare de la nivelul conducerii… Motiv pentru care nu există în acest moment aprobarea PNL pentru această candidatură (cea a lui Iulian Dumitrescu - n.red.). Este o prevedere în statut pe care va trebui să o remediem. De altfel, am şi început procesul de remediere a acestei scăpări din statutul PNL. El a fost scris în momentul în care președinții Consiliilor Județene se alegeau din rândul consilierilor…”, a mai spus Nicolae Ciucă.

PNL alege înfrângerea

Actualul lider al PNL nu reușește să-și impună autoritatea și să unifice facțiunile din partid în vederea strategiei ce trebuie adoptată la alegerile din 2024.

Prin nominalizarea lui Sebastian Burduja și susținerea acestuia la Primăria București, Nicolae Ciucă nu face altceva decât să le ofere liberalilor pe tavă o înfrângere sigură în cea mai importantă cursă politică locală.

Lupta pentru București are o mare relevanță pe două planuri - primul, cel al vizibilității, iar cel de-al doilea e cel al stabilirii ierarhiei politice naționale.

SondajPartideBucuresti2024

Dacă PNL se clasează pe locul trei în alegerile de la București, cum arată ultimul sondaj realizat de INSCOP-News.ro, nu numai că problema asocierii cu PSD devine critică, dar partidul intră și în trena Alianței Dreapta Unită, care se va transforma în aspirator de voturi PNL.

Nicolae Ciucă putea profita de degringolada din PSD și de conflictul dintre Marcel Ciolacu și Gabriela Firea, dar n-a avut tăria să-și asume o mișcare curajoasă și să le livreze liberalilor o victorie, chiar dacă simbolică. Ar fi însemnat mai mult decât o înfrângere sigură și umilitoare.

O lecție pentru Ciucă

Dacă generalul anunța că PNL îl va susține pe Nicușor Dan, cum a fost discuția în partid la un moment dat, nu numai că putea bifa o mică victorie în scrutinul din iunie, dar PNL avea șansa să taie din aripile Alianței Dreapta Unită, să-și treacă în cont procente importante, făcând pace cu propriul electorat.

”Ce face Sebastian Burduja depinde de domnia sa, dar eu nu o să-l atac. E foarte important, în toți acești trei ani şi jumătate, dar mai ales acum, în perspectiva alegerilor, relația mea cu publicul PNL a fost foarte importantă. Am încercat, prin tot ce am făcut, să le satisfac așteptările. Nu o să atac PNL şi pe Sebastian Burduja în această campanie”, a declarat Nicușor Dan, primarul Bucureștiului.

BUCURESTI - HANUL SOLACOLU - PUNERE IN SIGURANTA
HAI LA PRIMĂRIE. Nicușor Dan, actualul primar al Bucureștiului, are prima șansă în alegerile din iunie să câștige un nou mandat, fiind susținut de Alianța Dreapta Unită - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

Declarația de mai sus, în primul rând, e o lecție de politică administrată de Nicușor Dan lui Nicolae Ciucă, în care liderului PNL i se indică un mod inteligent de a câștiga voturi și de a ajunge la sufletul oamenilor, iar în al doilea rând e un exemplu de strategie prin care un candidat face tot posibilul să nu întoarcă alegătorii împotriva lui, nici măcar pe cei care ar putea să nu-l voteze.

Cine anunță viitorul președinte?

„Nicolae Ciucă nu are ce face, pentru că îl obligăm”, a spus Rareș Bogdan despre o eventuală candidatură a liderului PNL la alegerile prezidențiale.

„…Nu se trag sfori, este în statutul PNL – președintele partidului trebuie să își asume candidatura pentru președinție”, a mai adăugat europarlamentarul liberal în urmă cu o lună.

Dar în declarația de mai sus se ascunde și un alt adevăr, acela că PNL are posibilitatea să schimbe rapid liderul. S-a întâmplat în cazul lui Klaus Iohannis, atunci când în culise a fost luată decizia că va fi candidatul la președinție, peste noapte a devenit și liderul liberalilor.

Situația care se va profila după alegerile din 9 iunie va presa PNL să ia decizii radicale și rapide.

Liberalii, în cazul în care tendințele relevate de sondajele de opinie se păstrează, vor fi obligați să aleagă între PSD și Alianța Dreapta Unită fără a avea posibilitatea să pună prea multe condiții.

În politică, lipsa de curaj și autoritate sunt sancționate grav. Alegerile sunt câștigate de cei care conving cei mai mulți oameni că lucrează alături de ei și nu împotriva lor, cum fac liberalii de peste doi ani. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇