Eșecul filtrelor anti-dezinformare ale Meta. Un videoclip care sugerează că Biden este pedofil nu încalcă regulile Facebook

Eșecul filtrelor anti-dezinformare ale Meta. Un videoclip care sugerează că Biden este pedofil nu încalcă regulile Facebook

Consiliul de Supraveghere al Meta a decis că un videoclip de pe Facebook care sugerează că președintele SUA, Joe Biden, este un pedofil, nu încalcă regulile actuale ale companiei, considerând în același timp că aceste reguli sunt „incoerente” și se concentrează în mod limitat asupra conținutului generat de inteligența artificială.

Consiliul, care este finanțat de Meta – compania mamă a Facebook – dar este condus în mod independent, a preluat cazul privind aceste imagini în octombrie, ca răspuns la o plângere a unui utilizator cu privire la un videoclip modificat, de șapte secunde, în care apare președintele Biden, scrie The Guardian.

ADVERTISING

Membrii Consiliului au decis că Meta a avut dreptate să nu elimine înregistrarea video, în conformitate cu politica sa actuală, care interzice videoclipurile modificate în mod înșelător doar dacă au fost produse de inteligența artificială sau dacă fac ca oamenii să pară că spun cuvinte pe care nu le-au spus niciodată.

Însă decizia este prima care critică politica Meta privind „mediile manipulate”, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la potențiala utilizare a noilor tehnologii AI pentru a influența alegerile din acest an.

ADVERTISING

Potrivit acesteia, politica „nu are o justificare convingătoare, este incoerentă și confuză pentru utilizatori și nu specifică în mod clar daunele pe care încearcă să le prevină”.

Consiliul a sugerat ca Meta să o actualizeze pentru a acoperi atât conținutul audio, cât și pe cel video și să aplice etichete care să identifice că acesta a fost manipulat, indiferent dacă a fost folosită sau nu inteligența artificială.

Dar nu a cerut ca politica să se aplice fotografiilor, spunând că acest lucru ar putea fi prea dificil de aplicat la nivelul Meta.

ADVERTISING

Meta, care deține și Instagram și WhatsApp, a informat consiliul de administrație că intenționează să actualizeze politica sa „pentru a răspunde la evoluția AI din ce în ce mai realistă”, potrivit deciziei.

Clipul de pe Facebook a manipulat imagini reale cu Biden, schimbând autocolante „Am votat” cu nepoata sa în timpul alegerilor din SUA din 2022 și sărutând-o pe obraz.

Consiliul a declarat că conținutul modificat fără ajutorul AI este "răspândit și nu neapărat mai puțin înșelător" decât conținutul generat de instrumentele AI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇