Comisia Europeană a încheiat, marţi, discuţiile preliminare cu reprezentanţii companiei farmaceutice Valneva, în vederea achiziţionării potenţialului vaccin împotriva COVID-19 produs de aceasta.
Contractul avut în vedere cu Valneva ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziţiona împreună 30 de milioane de doze, cu opţiunea de a cumpăra până la 30 de milioane de doze suplimentare, arată un comunicat de presă al instituţiei.
„Discuţiile preliminare cu Valneva finalizate marţi vin în completarea unui portofoliu vast deja asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac şi Moderna, precum şi discuţiile preliminare încheiate cu Novavax.
Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura faptul că Europa este bine pregătită pentru vaccinare, odată ce vaccinurile s-au dovedit a fi sigure şi eficace, aşa cum este deja cazul pentru cele produse de BioNTech/Pfizer şi Moderna, autorizate recent în UE”, arată Comisia Europeană, într-un comunicat de presă.
Vaccinurile pot fi donate către țări sărace
Statele membre pot decide să doneze vaccinurile unor ţări cu venituri medii şi mici sau să le redirecţioneze către alte ţări europene.
„Deoarece pandemia de COVID-19 continuă să evolueze în Europa şi în întreaga lume, este mai important ca oricând ca toate statele membre să aibă acces la cel mai larg posibil portofoliu de vaccinuri pentru a contribui la protejarea cetăţenilor din Europa şi din afara acesteia. Pasul de astăzi în direcţia ajungerii la un acord cu Valneva completează portofoliul de vaccinuri al UE şi demonstrează angajamentul Comisiei de a pune capăt pandemiei”, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit sursei citate.
De asemenea, Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate, a afirmat că acest al optulea vaccin se adaugă la gama largă de vaccinuri din portofoliu.
„Acest al optulea vaccin se adaugă la gama deja largă şi diversificată de vaccinuri din portofoliul nostru. Procedând astfel, putem spori la maximum şansele ca toţi cetăţenii să aibă acces la vaccinuri sigure şi eficace până la sfârşitul anului 2021.
Toate statele membre şi-au început campaniile de vaccinare şi vor începe să primească un număr din ce în ce mai mare de doze pentru a-şi acoperi toate nevoile în cursul acestui an”, a explicat Stella Kyriakides.
Ce fel de vaccin produce Valneva
Valneva este o companie europeană de biotehnologie care creează un vaccin cu virus inactivat.
Aceasta este o tehnologie tradiţională de producere a vaccinurilor, utilizată timp de 60-70 ani, cu metode consacrate şi un nivel înalt de siguranţă. Majoritatea vaccinurilor antigripale şi multe vaccinuri pentru copii utilizează această tehnologie.
În prezent, acesta este singurul vaccin cu virus inactivat împotriva COVID-19 aflat în stadiul de studii clinice intervenţionale în Europa.
Comisia, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări ştiinţifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienţei companiei în crearea de vaccinuri şi a capacităţii sale de producţie pentru a aproviziona toate statele membre ale UE.
Cum a accelerat CE producerea de vaccinuri
La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a creării, producerii şi punerii la dispoziţie pe scară largă a unor vaccinuri eficace şi sigure împotriva COVID-19.
În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanţează o parte din costurile iniţiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor acorduri preliminare de achiziţie.
Finanţarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.
Având în vedere faptul că decizia de a investi în crearea unui vaccin anti-COVID-19 este deosebit de riscantă pentru companiile de profil, din cauza costului mare şi a ratei mari de eşec, aceste acorduri vor permite aşadar realizarea unor investiţii care, în caz contrar, nu ar putea fi efectuate, conform sursei menţionate.
După ce s-au dovedit a fi sigure şi eficace şi după ce au obţinut autorizaţia de introducere pe piaţă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente, vaccinurile trebuie să fie rapid distribuite şi puse la dispoziţie pe scară largă în întreaga Europă.
Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă
La 15 octombrie, Comisia Europeană a stabilit principalele etape pe care statele membre trebuie să le urmeze pentru a fi pe deplin pregătite, printre care elaborarea de strategii naţionale de vaccinare.
CE instituie în prezent un cadru comun de raportare şi o platformă de monitorizare a eficacităţii strategiilor naţionale de vaccinare şi a adoptat acţiuni suplimentare pentru a consolida măsurile de pregătire şi de răspuns la nivelul UE, precum şi o strategie de protecţie împotriva COVID-19 în cursul iernii, oferind sprijin suplimentar statelor membre în vederea distribuirii vaccinurilor.
Comisia s-a angajat, de asemenea, să asigure faptul că oricine are nevoie de un vaccin îl poate obţine, oriunde în lume, nu doar în Europa.
Nimeni nu va fi în siguranţă până când nu vom fi cu toţii în siguranţă. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a atras aproape 16 miliarde euro în cadrul răspunsului mondial la criza cauzată de noul coronavirus, acţiunea globală pentru a asigura accesul universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva noului coronavirus şi redresarea economică globală, şi a confirmat interesul ei de a participa la mecanismul COVAX pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, la preţuri accesibile, oriunde în lume.
Ca parte a efortului „Echipei Europa”, Comisia a anunţat o contribuţie de 400 de milioane euro sub formă de garanţii şi alte 100 de milioane euro sub formă de granturi, pentru a sprijini mecanismul COVAX şi obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza cauzată de noul coronavirus.
Această sumă de 500 de milioane euro din bugetul UE, combinată cu contribuţii din partea statelor membre ale UE şi a BEI, va reprezenta o contribuţie esenţială la mecanismul COVAX pentru ca peste un miliard de doze de vaccin să fie puse la dispoziţia persoanelor din ţările cu venituri mici şi medii până la sfârşitul anului 2021.