Comisia Europeană dă în judecată Polonia din cauza Legii anti-Tusk

Comisia Europeană dă în judecată Polonia din cauza Legii anti-Tusk

Comisia Europeană a anunțat că dă în judecată Polonia pentru cel mai recent derapaj legislativ, cunoscut deja drept „Legea anti-Tusk”.

Aceasta prevede instituirea unui grup de experţi să investigheze dacă partidul de opoziţie Platforma Civică (PO), atunci când se afla la putere (2007-2015), a permis ca ţara să fie influenţată în mod nejustificat de Rusia şi, ca urmare, să fie prea dependentă de combustibilul rusesc.

Partidul liberal respinge acuzaţiile şi spune că legea este menită să distrugă sprijinul pentru liderul său, fostul prim-ministru şi fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk, înainte de alegerile programate pentru această toamnă.

ADVERTISING

Executivul European a început procedura de infringement și a informat Varșovia, potrivit Politico.eu.

Ministrul polonez pentru relația cu Europa, Szymon Szynkowski vel Sęk, s-a arătat încrezător că Polonia va câștiga.

Este însă doar cea mai recentă dintre numeroasele lupte, Puterea din Polonia fiind acuzată constant că încalcă drepturile omului și statul de drept.

Dacă comisia parlamentară găsește vinovați în urma anchetei, acele persoane se pot confrunta cu consecințe serioase, inclusiv interzicerea dreptului de a fi alese în funcții publice timp de 10 ani. Polonia are alegeri în octombrie sau noiembrie, iar rezultatele anchetei sunt așteptate în septembrie, fiind astfel considerată o acțiune de reprimare a Opoziției.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Asociaţia judecătorilor polonezi Iustitia a declarat că legea încalcă valorile Uniunii Europene şi avertizase că ar putea determina măsuri punitive din partea UE în legătură cu regresul democratic din Polonia.

Există și mai mulți analiști care au estimat că, dacă se recurge la împiedicarea candidaților din Opoziție, s-ar putea ajunge chiar la un război civil.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇